Stena Renewable investerar nu 2,2 miljarder i Vindpark Tvinnesheda med en total effekt på 210 MW i Uppvidinge. Projektet har gjorts möjligt genom ett samarbete mellan vindkraftsaktörer, nätägaren E.ON och ett så kallat nätförstärkningslån från Svenska kraftnät. Totalt kommer 700 MW ny elproduktion kunna anslutas i området som i dag har underskott på el.
– Det känns otroligt bra att den här vindparken äntligen blir verklighet och det beror på ett mycket gott samarbete mellan många olika parter. Den kommer ge ett rejält tillskott till elproduktionen i området och skapa stor klimatnytta, säger Peter Zachrisson, vd för Stena Renewable.
Anslutningen till elnätet har länge varit en utmaning i området och har möjliggjorts genom ett så kallat nätförstärkningslån. Svenska Kraftnät kan bevilja denna typ av lån för att göra det möjligt att ansluta ny elproduktion där det inte finns tillräckligt med ledig kapacitet. Syftet är att underlätta för den första aktören som vill ansluta till nätet och som inte själv kan ta hela investeringen för att förstärka elnätet. Svenska Kraftnät har beviljat lånet till E.ON som är nätägare i området och totalt kommer 700 MW nu kunna anslutas i elområde 4 (söder om Oskarshamn-Ringhals).
– Det är mycket positivt att så mycket förnybar elproduktion nu kan anslutas i södra Sverige där elanvändningen är hög och underskottet på el är som störst, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem på Svenska kraftnät.
Stena Renewables vindpark består av 47 vindkraftverk med en total effekt på 210 MW. Turbinerna levereras av Vestas och är av typen V150. Den årliga elproduktionen beräknas uppgå till drygt 600 GWh vilket skulle kunna förse 120 000 villor med hushållsel. Vindparken kan minska utsläppen med 360 000 ton koldioxid, mer än dubbelt så mycket som utsläppen från alla bilar i Kronoberg.
– Tack vare nätförstärkningslånet och nya möjligheter för styrning av elproduktion tar energiomställningen i södra Sverige ett stort steg framåt. Stena Renewable är först ut, men även andra aktörer ligger långt framme i planeringen av vindparker som vi får kapacitet att ansluta. Det förstärkta elnätet ger dessutom bättre möjligheter för tillväxt i regionen, säger Mats Tullgren, regionnätschef på E.ON.
Elnätet i området kommer nu att byggas ut för att möjliggöra etableringen av vindkraft, men det kommer att ta flera år innan detta är färdigt. E.ON installerar därför teknisk utrustning som kan begränsa tillförseln av producerad el till elnätet, vid tillfällen då nätets kapacitet överstigs. På så sätt kan vindkraft anslutas redan innan elnätet är färdigbyggt och därmed påskynda omställningen. Detta är reglerat i ett avtal med Stena Renewable och har varit en förutsättning för att få vindkraftparken till stånd. När alla vindparker anslutit beräknas elproduktionen uppgå till omkring 2 TWh per år, vilket är lika mycket som elanvändningen i hela Kronobergs län.
Bild:Stena Renewable