Antagningen till YH Vindkraftteknikerutbildning i Strömsund har nu öppnats och pågår till den 12 maj. För de som behöver behörighetsgivande förutbildning i praktisk ellära är sista ansökningsdagen 12 april. Höstterminen startar den 26 augusti 2019.
Utbildningen är på 300 YH-poäng och bedrivs på heltid under 1,5 år med möjlighet till flexibla studier. En stor del av studierna kan bedrivas från annan ort än Strömsund. Det ingår också 19 veckors LIA (praktik) på företag i vindkraftbranschen.
Den behörighetsgivande förutbildning pågår mellan 13 maj till 14 juni. Under perioden är utbildningen på heltid i två veckor på plats i Strömsund därefter tre veckor distansupplägg. Det innebär att du som har godkända gymnasiebetyg kan söka denna förutbildning så att rätt behörighet uppnås. Blir du godkänd på denna förutbildning är du garanterad plats på YH-utbildningen.
Vindkrafttekniker. Ett jobb där man ansvarar för högteknologiska lösningar och gigantiska konstruktioner– mitt i naturen..
Jobba som klätterexpert, elektriker och systemansvarig samtidigt. Vindkrafttekniker är ett fritt yrke. Teknikern sköter sin planering och ansvarar för drift och underhållsarbete i en eller flera vindkraftparker. I snitt behövs det en vindkrafttekniker för fem verk och man jobbar ofta i team. Yrket fyller en viktig funktion för att landets olika delar ska garanteras elförsörjning: ett enda kraftverk kan försörja minst 1800 villor med hushållsel.
I utbildningen lär man sig om elektronik, styr- och reglersystem, men också hydraulik och mekanik. När andra servar datorer och bilar i markmiljö kalibrerar vindkraftteknikern finkänsliga system som styr blad på uppåt 60 meter. Ett jobb där felmarginalen är noll.
Man söker personer som är noggranna, eftertänksamma, ansvarsfulla och självständiga.
Säkerheten är mycket hög och det kan vara riktigt hårda förhållanden, med vind och regn eller snö och is men jobbet ska göras ändå. Arbetet kan vara fysiskt och kräver smidighet. YH-utbildningen innehåller en klätterutbildning, även om moderna vindkraftverk i regel är utrustade med hiss. De flesta torn är mellan 80–110 meter höga, men i de nyaste verken kommer du upp på nästan 170 meters höjd. Roliga utmaningar, stort ansvar – och hisnande utsikt.
Stor efterfrågan.
Efterfrågan på kvalificerad arbetskraft är redan stor – och kommer att öka. Sverige har ett mål att använda 100 procent förnybar el senast 2040 och en stor del av den energin kommer att bli vindkraft. För att nå målet ska det byggas omkring tretusen nya vindkraftverk de närmaste decennierna. I dagsläget behövs det minst 170 nyutbildade vindkrafttekniker per år. I övriga Europa är utbyggnadstakten lika hög. Det finns alltså goda möjligheter om du skulle vilja jobba utomlands.
Sista dagen att komplettera betyg för YH vind 17 juni, läs broschyren här>>
Läs mer mer om vad utbildningen innebär på hemsidan www.hjalmar.nu/vindkraft
Arbetsförmedlingens har också lagt ut en yrkesfilm som ger en bra bild av hur en Vindkraftteknikers vardag ser ut. Adressen är: https://www.youtube.com/watch?v=ZYdipbNNUCg
Här finns ytterligare en film som beskriver yrket: https://www.youtube.com/watch?v=78PrxLvnMrE&feature=youtu.be
Birdie Dahlberg