Brittiskt havsprojekt skapar hundratals jobb i Sverige

Bygget av världens största havsbaserade vindkraftpark Dogger Bank Wind Farm, utanför Storbritanniens kust skapar cirka 300 jobb hos Hitatchi ABB Power Grids i Sverige. Och de orter som nu måste anställa är främst Västerås och Ludvika.

Dogger Bank Wind Farm spänner över tyskt, danskt, holländskt och brittiskt vatten i Nordsjön.
Hitatchi ABB Power Grids kontrakt gäller bygget av en överföringslänk från vindparken till fastlandet, ett avstånd på 130 kilometer. Parken kommer att kunna producera el för att försörja 6 miljoner brittiska hem, vilket motsvarar fem procent av Storbritanniens totala energibehov.

Hitatchi ABB Power Grids använder en teknik för kraftöverföring med låg energiförlust, vilket gör att koldioxidutsläppen i samband med överföringen minskar med nära två tredjedelar, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Dogger Bank Wind Farm har använt sig av Hitatchi ABB Power Grids överföringsteknik tidigare i projektet och när den största länken nu ska byggas, får det svenska företaget alltså återigen förtroendet.

– Våra medarbetares kompetens är nyckeln till vår globala framgång och tack vare vår position i den gröna energiomställningen ser vi positivt på framtiden och har ett behov av att rekrytera hundratals kunniga personer under de kommande åren, säger Niklas Persson, global chef för affärsområdet Grid Integration.

Vindkraftcentrum på Youtube