Dags att söka till årets start av YH Vindkraftteknikerutbildning!

YH Vindkraftteknikerutbildning, Strömsund har nu öppnat sin antagning inför höstens start av utbildning för nästa generations vindkrafttekniker! Är du en av dem?

Som vindkrafttekniker arbetar man på hög höjd med service-, drift och underhåll av vindkraftverk. Det är ett tekniskt yrke där behovet av personal är stort, och yrket lämpar sig väl för både tjejer och killar. Just nu saknas ca 190 st. vindkrafttekniker per år de närmaste åren i hela landet, så möjligheterna till ett roligt, varaktigt jobb och en framtida karriär nationellt eller internationellt, är stort!

Nytt för i år är att de särskilda behörighetskravet praktisk ellära har tagits bort och behörighetskraven är numera gymnasieexamen samt de särskilda behörighetskraven B-körkort och godkänd hälsoundersökning enligt arbetsmiljöverkets krav på mast-och stolparbete enl. AFS:2000:6. Utbildningen startar den 24 augusti 2020.

För sökande från andra håll i landet finns goda möjligheter till boende på Elevhemmet Sörgård som ligger endast ett stenkast bort från skolan. Här kan man hyra studentrum till förmånliga priser med, eller utan helpension. Läs mer om boendet här: https://www.hjalmar.nu/321.html

Under utbildningstiden finns möjlighet till flexibla studier då vissa moment kan läsas från annan ort, eller lärcentra om man önskar bilda mindre studiegrupp på sin hemort.

Vindkraftteknikeryrket är kreativt och varierande men innebär också en hel del eget ansvar. Som tekniker arbetar man i team om två, med vanligt förekommande arbetsuppgifter inom bl.a. hydraulik, mekanik och elektronik. Felsökning och administration ingår också. I vindkraftbranschen är arbetsmiljö och säkerhet något som prioriteras högt och arbetas mycket med på alla nivåer i företagen. Det är oerhört viktigt med god kommunikation, noggrannhet och att alltid prioritera säkerheten när man arbetar.

YH vindkraftteknikerutbildningen är endast tre terminer men innehåller både teoretiska och praktiska moment, studiebesök i vindkraftpark samt träning i att klättra på hög höjd. Vi har ett gott samarbete med vindkraftbranschen som bl.a. undervisar i vissa ämnen och besöker utbildningen för att berätta om sina pågående vindkraftsprojekt och befintliga verksamheter.

YH Vindkraftteknikerutbildning innehåller också en tredjedel LIA (praktik) tillsammans med erfarna vindkrafttekniker ute i vindkraftparker. LIA kan göras nationellt eller internationellt -så varför inte ta chansen att göra LIA i något av våra grannländer och se hur en vindkrafttekniker arbetar där?

Efter avslutad utbildning har den studerande en Yrkeshögskoleexamen som vindkrafttekniker och kan påbörja sitt arbete i vindkraftbranschen.

Sök senast den 17 maj!
www.hjalmar.nu/vindkraft

Vindkraftcentrum på Youtube