Dalarna får egen vindkraftsteknikerutbildning

I Borlänge startar Lernia upp ännu en YH-utbildning till Internationell Vindkraftstekniker. Satsningen sker efter regeringens beslut att underlätta utbyggnad av havsbaserad vindkraft.

I framtiden kommer det därför finnas ett stort behov av vindkraftstekniker, något som Lernia vill ta fasta på genom yrkeshögskoleutbildningen Internationell vindkraftstekniker, skriver utbildningsaktören i ett pressmeddelande.

Borlänge kommun gläds åt beskedet eftersom vindkraftutbyggnaden har börjat accelerera även i Dalarna. Rekryteringsbehovet av vindkraftstekniker är redan stort och väntas dessutom växa de närmaste åren.

 – Det är verkligen ett lyft för Borlänge och för hela regionen att vi har fått möjligheten att agera som satellitort för denna utbildning i samarbete med Lernia. Särskilt nu när rekryteringsbehovet av vindkraftstekniker ökar i samband med utvecklingen av hållbar energiproduktion även i Dalarna, säger Agnes Engvall projektledare inom Vuxenutbildningen Borlänge kommun.

Hittills har de fyra utbildningsorter som funnits i Sverige haft svårt att fylla sina platser, även om 2020 innebar ett litet trendbrott. Lernias YH-utbildning Internationell Vindkraftstekniker i Borlänge är öppen för anmälan och utbildningen startar 23 augusti i år.

Vindkraftcentrum på Youtube