Det var Östersundsföretaget Enerbrokers som mäklade försäljningen av Vindkraft Vänern.

Vindpark Vänern har i december sålts till en fransk projektör (Innovent) med egna produktionsanläggningar inom vind och sol med verksamheter i Frankrike och Afrika.

Säljare var Karlstad och Hammarö kommuner som har ägt parken sedan starten 2010.

Östersundsföretaget EnerBrokers har haft uppdraget av ägarna att förmedla vindkraftsparken som är en offshore-anläggning med 5 verk på totalt 15 MW med placering i norra Vänern.

Ingvar Gunnarsson, VD och ägare i EnerBrokers är nöjd med den genomförda affären.
– Uppdraget har varit ett utmanande projekt dels för att det är en offshore-anläggning och dels för att parken fick tekniska problem på samtliga växellådor samtidigt som vindkraftstillverkaren WinWInd gick i konkurs 2013.

Ingvar startade Enerbrokers 2013 och hade tidigare erfarenhet från vindkraftsbranschen genom egen investering i den Jämtländska vindkraftparken Ollebacken. Erfarenheterna därifrån gällande elhandel har också varit värdefull i kontakten med utländska investerare. Han har också varit försäljare av Suzlon samt Senvion (REpower) vindkraftverk i Sverige.

Tack vare ett stort kontaktnät, med ett hundratal kontakter varav hälften utländska som EnerBrokers har i sin investerarportfölj, gick det att komma till ett avslut med en stark köpare som har stor erfarenhet på de specifika vindkraftsverken.

EnerBrokers är specialiserad på mäklartjänster inom vindkraft och det kan innefatta såväl objekt som är i drift som projekt med tillstånd. Förfrågningarna från hugade spekulanter är fler än antalet objekt som är till salu. Ingvar låter hälsa att han ser gärna att ägare av tillstånd och parker i drift hör av sig till honom. Enerbrokers ger också konsultstöd inför planerade investeringar i Sverige. Marknadsprissättning liksom elcertifikatsystemet är för många någonting nytt att sätta sig in i som han också kan hjälpa till med.

Intresset i Sverige har svalnat för de parker som har tillstånd men begränsas av en tillståndshöjd på 150 meter. En lösning enligt Ingvar kan vara att man köper begagnade renoverade verk från tex Tyskland för en betydligt billigare peng än ett nytt, och att man då kan få bra avkastning på sin investering. Man kan också få ett totalrenoverat verk där turbinleverantören lämnar garanti på 15 år ytterligare.

Bilden: Ingvar Gunnarsson VD och ägare till Enerbrokers

Vindkraftcentrum på Youtube