Entreprenadsresa till Stamåsen

Fredagen den 19 oktober som var en dag med lågt i tak vad det gäller molnhöjden så samlades ett 20-tal entreprenörer för en studieresa till Stamåsens vindkraftsparksbygge på gränsen mellan Strömsunds kommun och Sollefteå kommun.
Syftet med resan var att erbjuda entreprenörer från Jämtland och Härjedalen en inblick i vad som krävs och hur det funkar i och med entreprenader i vindkraftsbranschen.

Det hela började med en gemensam bussresa från Östersund.
När vi kom fram fick vi fakta om bygget, som när det är klart skall bestå av 26 verk. Verken är av märket Siemens 2,3 MW (http://www.energy.siemens.com/hq/en/power-generation/renewables/wind-power/)
Platschefen Mikael Melin berättade att det är så kallade shelltowers som monteras på plats. 15 000 bult. Detta är en ny typ av torn som i större skala monteras för första gången på Stamåsen. Fördelarna vad det gäller transporter är naturligtvis stora, samtidigt som det både är spännande och en utmaning att få vara en del i ett projekt av det här slaget för första gången.

Det är i dagsläget åtta snurror klara och det förbereds för driftssättning genom testkörning av turbinerna.

Sven Levin från Triventus (http://www.triventus.com/) delade med sig av sina kunskaper i hela kedjan från start till mål i ett vindkraftsprojekt.

 

Vi gjorde en tur ut på site och tittade på både färdiga torn och turbiner och där resningen av torn hade kommit olika långt.

Det är ca 60 personer som jobbar bara i Siemens regi med olika underleverantörer igång just nu på site fick vi oss berättat.

Efter lunchen så berättade Lennart Edholm, (tidigare delägare Frölanders entreprenad) som byggt vägarna i Stamåsen av sina erfarenheter från detta.

 

Vi arrangerar gärna flera resor av den här typen hör av er med önskemål så ser vi hur vi kan fixa det.

 

Ole Rönning Kristiansson

Näringslivsutvecklare Vindkraft

0707809112

 

Vindkraftcentrum på Youtube