Företag inom vindkraftservice växer starkt

Norrländskt serviceföretag inom vindkraft expanderar i Jämtland och Dalarna. Det sker genom att WPS Sweden AB förvärvar Windrep AB med kontor i Östersund och Leksand.

WPS, Wind Power services, startade i Piteå 2014 och har vuxit till att bli en av de största svenska oberoende leverantörerna inom service och underhåll av vindkraftverk. Idag har man sammantaget 39 anställda och omsatte förra året 47 miljoner kronor.

Bolagets koncept är lokalt anställda vindkraftstekniker runt om i norra Sverige och målbilden är att fortsätta expansionen både organiskt samt genom förvärv. När nu rotorbladspecialisterna i Windrep ingår i bolaget breddas utbudet av tjänster.

– Windrep AB passar väldigt bra in i vårt företag, vi förstärker vår kompetens inom framför allt bladreparationer och samtidigt får WPS Sweden AB ytterligare två etableringsorter, Östersund och Leksand. Ägarna Frans Nilssons och Eric Daniels kompetens och erfarenhet från flera år av komplicerade lagningar av rotorblad på vindkraftverk är en värdefull förstärkning, säger Jonas Björk som är VD på WPS i ett pressmeddelande.

Idag utför WPS service och underhåll av vindkraftverk. Installation och drift av mätmaster och telecom-master. Inspektion och reparationer av rotorblad samt övriga rope access relaterade arbeten inom vindkraftsbranschen. WPS har specialtjänster som Level 3 Irata-tekniker, Tractel arbetsplattform för bladtekniker samt AI-styrd drönare för knivskarpa och snabba bladinspektioner.

– Vi är mycket glada att affären gått i lås och vi ser fram emot att fortsätta utvecklingen tillsammans med WPS Sweden AB, vi kommer att komplettera varandra väldigt bra, säger Frans Nilsson som delägare i Windrep, och fortsätter:

– Fram tills nu har vi varit fyra till sex tekniker som både utfört uppdragen, skött det administrativa samt kundkontakter. Nu får vi en gyllene möjlighet att fokusera oss på det vi är bäst på; inspektioner och lagningar av rotorblad så att uppdragens kvalitet fortsätter vara den bästa, och kundernas behov tillfredsställs.

Vindkraften byggs ut i rask takt och särskilt i norra delarna av Sverige. Sammantaget fanns drygt fyratusen turbiner i drift vid årsskiftet. Under detta år beräknas ytterligare bortåt femhundra verk stå klara. Alla med tre rotorblad. Jonas Lundmark är marknadschef vid WPS:
– Vi har sett att när det kommer till uppdrag inom rotorblad handlar det väldigt mycket om erfarenhet och meritlista. Eftersom vi ser att efterfrågan på lagning och inspektion av blad ökar enormt i vår region känns det väldigt bra med förvärvet av dom bästa i branschen, så att vi tillsammans kan växa och ge våra kunder ännu bättre service och stöd.

Torbjörn Laxvik
Bilder: WPS och Windrep

Vindkraftcentrum på Youtube