Företagande i vindkraftens spår

Bygget av 84 vindkraftverk i Fäbodberget och Blakliden har dragit igång. Och företagarna i Åsele och Lycksele kommuner förbereder sig inför flermiljardinvesteringen.

– Jag har tagit klivet och startat en städ- och cateringfirma, säger Elisabet Dahlgren som bor i Fredrika, inte långt från Blakliden.

Det är Vattenfall som investerar tillsammans med turbintillverkaren Vestas och det danska pensionsbolaget PKA. 3,5 miljarder kronor räknar man med att investera.

Bettans städ & catering Wiska heter Elisabet Dahlgrens företag, där Wiska är det gamla namnet på Fredrika som har ett par hundra invånare och ligger i Åsele kommun.

Det är PEAB som har markentreprenaden och tar i sin tur in firmor som bygger vägar och kranplaner där verken ska stå. Det är också PEAB som vill ha städat på byggkontoret i Blakliden.

– Jag städar där och levererar mat vid behov till Vattenfall, säger Elisabet Dahlgren som annars säsongsjobbat på campingen, arbetat inom äldreomsorgen och i förskolan.

– Jag har fått gott betyg för både mat och städ. Det är skönt att ha tagit klivet och startat eget, säger Elisabet Dahlgren som hoppas på än mer jobb när det är dags att resa själva vindkraftverken.

I Fredrika har Samer Shaaban tagit över livsmedelsbutiken och kan se nya kunder dyka upp. En del från det gamla kommunalhuset där PEAB och underentreprenörer huserar.

– Det är mycket jobb, men jag är här för att jobba, säger han och växlar några ord med de som handlar.

För att öka på servicen har han utökat öppettiderna och stänger först kl 20 måndag till onsdag. Den färdiglagade maten går bra bland de tillresta. Kemvaror har Samer Shaaban också tagit hem efter nya behov, exempelvis fyrtaktsolja och glykol. Olika modeller av mobilladdare är också nytt i sortimentet.

– Jag har egentligen ingen koppling till Fredrika, men trivs bra här. Jag är uppvuxen i Umeå och Malmö. Ursprungligen är familjen från Palestina, berättar Samer Shaaban.

Han räknar med att hundratals tillresta kommer att röra sig i trakten under de fyra år som byggena väntas ta.

– Jag har planer på att öppna restaurang, säger Samer Shaaban. Antingen en ny byggnad på planen vid butiken eller också i lokaler tvärs över gatan.

I hörnet Storgatan – Centralgatan i Åsele ligger Björns Tech & Gaming. Så här dags, när skolan just har slutat, är kundkretsen ung och mest intresserade av spelen. Men även potatishandlaren som har problem med internetuppkopplingen gör ett besök.

– Jag kommer hem till dig ikväll och fixar det, säger Björn Persson som driver företaget.

Han berättar att han brukar göra en del hembesök på kvällarna. Problem med datorer och telefoner tycks göra honom till den personliga tekniker många har behov av. Och sådana tjänster kan man göra RUT-avdrag för.

Men han har också levererat till vindkraftsbygget i Blakliden, sex mil bort.

– De behövde grejer till ett av konferensrummen, så där har jag installerat TV, webkamera, högtalare, kabel och annat, säger Björn Persson. Några dagars arbete för att få allt att fungera.

I butiken står en liknande uppsättning i väntan på att sättas upp i nästa rum borta i Blakliden. Några tvivlade när Björn Persson startade sin IT-verksamhet i just Åsele, med 1700 invånare i tätorten. Men nog tycks behovet finnas framöver. Både bland invånarna och i förhållande till vindkraftssatsningarna.

Hotellet i Åsele har dels varit asylboende dels varit stängt de senaste åren.

– Vi beslöt oss för att satsa här innan vindkraftsetableringarna var klubbade och i juli kom vi igång på allvar, berättar Bernt Ferb.

Vi – det är Bernt och hans fru Kusuma Heuer, Niclas Skjöldebrand och Alexander Gustavsson.

– Vi känner varandra sedan länge och har jobbat ihop i många år, säger Bernt Ferb. Det funkar som ett familjeföretag.

Bernt Ferb har drivit hotell och restaurang på olika orter som Härnösand, Göteborg, i Thailand och i Vadstena. Han betonar att även om de stora vindkraftsatsningarna satt igång så finns det inga garantier för att hotellet i Åsele ska ta hem 4affärerna.

– Men de senaste månaderna har ändå varit som ett genrep för vad som kan komma. Vi har haft ett större gäng tekniker här som gör jobb i andra parker än de som är aktuella här. Vi har stått för matlådor att ta med ut. Dessutom har Vattenfall gjort en del bokningar, säger Bernt Ferb.

Bernt Ferb är en av de företagare som har varit på företagsmöten med Vattenfall, Åseles näringslivsavdelning och Vindkraftcentrum. Hans verksamhet finns också i den databas som byggts upp med 130 företag som vill göra jobb i samband med vindkraftsetableringarna.

– Vi kan och vill stå för mat och boende. Men vi marknadsför oss inte. Det räcker med att våra gäster trivs och är nöjda. Det sprider sig, säger Bernt Ferm.

Vattenfall har avsatt medel hos Garantia som ägs av sjuhundra norrländska företag. Garantia hanterar borgen och krediter åt mindre företag, ofta i inlandet, där det är svårt med banklån. Näringslivschefen i Åsele, Calle Birgersson, väntar spänt på att sätta fart på pengarna i det lokala näringslivet.

– Vi vill bli ett skyltfönster för lokal näringsutveckling i vindkraftens spår och hoppas på att andra kommuner och företag ska komma på studiebesök, säger Calle Birgersson.

Vindkraftcentrum på Youtube