Fossilfritt Jämtland 2017

Den 20:e september gick årets klimatseminarium av stapeln på OSD (Folkets Hus) i Östersund. Rubriken för årets seminarium var Fossilfritt Jämtland – Möjligheter i en modernare morgondag. Med 469 deltagare slogs nytt rekord för antal medverkande. Seminariet anordnades i samarbete med initiativet Fossilfritt Sverige och bjöd förutom föreläsningar och utställningar på vegetarisk lunch och möjligheter att provköra både elbilar och elcyklar.

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, inledde dagen med att påpeka att det är enormt drag i landet just nu och att Östersund är i ropet av många skäl. Han betonade att klimatomställningen är något som redan sker, och att få skulle säga att de lider av svensk klimatpolitik.
– Vi är på väg att förändra vårt samhälle och det går mycket lättare än vi tror, poängterade han.

Finansmarknads och konsumentminister Per Bolund följde upp med att deklarera att Sverige ska vara världens första fossilfria välfärdsland. Han presenterade regeringens förslag till budget för 2018, som får rekordhöga 109 % ökning av miljöbudgeten och mer än 10 miljarder avsatta till åtgärder som internationellt sett kan göra Sverige ledande i klimatomställningsarbetet.

Flera goda exempel på hur fossilfria alternativ blir alltmer lönsamma och verksamma lyftes under dagen, bland annat diskuterades återinförseln av nattågstrafik till Jämtland, den fossilfria staden Akureyri på Island och vad man kan göra för att få koll på sin egen privata klimatpåverkan.

Östersunds kommun delade ut miljöpriset, som 2017 går till Östersundshem. Motiveringen är att de visar vägen i branschen, med bland annat gröna tak och solceller, utan att det kostar extra för hyresgästerna. Årets hedersomnämnande går till Marielle Brovinger och Ulrika Lindholm som driver second hand-butiken Shoppis, som har ökat återanvändandet i Jämtland och uppgraderat loppis-begreppet.

Charlotte Unger, VD för Svensk Vindenergi, kommenterade dagen:
– Det är ett fantastiskt bra initiativ att de åker runt från kommun till kommun, så att man regionalt får visa vad man förändrat och vad man kan. Ofta rör det sig om enkla frågor som även andra kan jobba med.

Årets seminarium är det femtonde klimatseminariet i raden och en del av den Europeiska Trafikantveckan. Bakom evenemanget står Länsstyrelsen Jämtlands Län, Östersunds kommun, Region Jämtland Härjedalen, Länsförsäkringar Jämtland, Green Highway, Europeiska Utvecklingsfonden och Interreg Sverige-Norge.

Bilden: Daniel Kindberg VD Östersundshem mottar priset från kommunalrådet Karin Thomasson

Vindkraftcentrum på Youtube