Gränslös invigning i stiltje

Rundtur bland vindkraftverken i Hocksjön på vattendelaren mellan Ragunda och Sollefteå. Foto Torbjörn Laxvik

Nu är Hocksjöns vindkraftspark med sina 23 turbiner invigd.

Man får tycka vad man vill om vindkraft. Men jag är oerhört glad idag, säger Gabriel Duveskog som är VD vid Hocksjön Vind.

Parken ligger på gränsen mellan Jämtlands och Västernorrlands län där Ragunda och Sollefteå kommuner möts.

Gabriel Duveskog konstaterade att det var ett fantastiskt invigningsväder med goda fotoförhållanden. Synd bara att verken stannat i stiltjen…

Annars börjar turbinerna snurra och producera el vid tre sekundmeters vind och stoppas vid 25 sekundmeter. Beräkningen är att elproduktionen sker under 95 procent av tiden.

Bandklippning blev det inte vid ceremonin. Istället sattes band samman med en elkontakt av landshövdingarna Marita Ljung och Berit Högman.

Landshövdingarna Marita Ljung och Berit Högbom satte i kontakten och Jämtkrafts Jessica Brander sa Äntligen!

– Parken har byggts i dialog med befolkningen, vilket inte alltid är helt okomplicerat. Nu gäller att lägga in en ännu högre växel i vindkraftutbyggnaden som kan leda till befolkningstillväxt, säger Berit Högman.

– Jag vill betona det lokala ägandet som ger lokal förankring, till skillnad mot utländskt ägande, säger Marita Ljung.

Dessförinnan har just representanter för ägarna haft ordet. Jämtkraft äger 75 procent och Persson Invest 25.

– Vi är glada och stolta när vi tar ansvar för klimatomställningen och lokal elproduktion, säger Bob Persson, ordförande i Persson Invest.

– Våra kommunala ägare vill inte att vi bygger ut vattenkraften. Vindkraften ger i denna tid mening i den gröna omställningen, säger Kerstin Anemo som är styrelseordförande i Jämtkraft.

Vindkraftsparken i Hocksjön kommer att stå för inte mindre än 46 procent av Jämtkrafts hela elproduktion.

När det mer ceremoniella var över vid kontors- och lagerbyggnaden,  utnämnd till ”vindkraftsvärldens finaste servicehus”,  i parken var det dags för rundturer och frågetävling.

Budskapet under turen var bland annat att ett ”tyst verk är ett effektivt verk”, därav de så kallade hajtänder som sitter på vingarna. De har samma funktion som ugglans vingar som gör dess jakt nästan ljudlös. Verken sägs vara extra tysta. Från både blad och växellåda.

De 23 verken är av fabrikatet Nordex och varje turbin har en installerad effekt på 5,7 megawatt. Totalhöjden är 230 meter och bladen är 80 meter långa. Investeringarna uppgår till 1,6 miljarder kronor.

Middagen inleddes med att Ulrika Bodén och Emma Härdelin lockade på kreaturen för att sedan gå över till folksånger.

Med på invigningen var boende i byarna i trakten, personal från Jämtkraft och Persson Invest, myndighetspersoner och representanter från Sollefteå och Ragunda kommuner.

Middag serverades i Gränsgården i Fullsjön där Emma Härdelin och Ulrika Bodén, från varsitt län, kulade och framförde folksånger. Torgny ”Kingen” Karlssons trio lirade rock och fick  delvis förstärkning förstärkning av sångerskan och visselvirituosen Linda Pettersson som tillstod att hon är ”klyktattare”.

Vilket var helt ok för ”surjämtarna” i salongen denna dag, när de administrativa gränserna skulle suddas ut.

Torbjörn Laxvik

Kingens trio här förstärkt av Linda Petterson på sång

Vindkraftcentrum på Youtube