Högspänning ger nya tekniker

Delar av ledningsgruppen för YH-utbildningen. Måns Sandberg, Fred Olsen Renewables, Markus Gottnersson, Fred Olsen Renewables, Daniel Eliasson, Ramboll, Mats Fahlén, Vestas, Emil Risberg, Risträsk Vind AB, Jens Skoglund, Jämtkraft, och Erika Dahlin, Statkraft. Foto: Beatrice Hansson

Den nya yrkesutbildningen för vindkraftstekniker vid Vilhelmina Lärcentrum har startat med sin första grupp studenter.

Det känns jättebra och vi är glada över att det var så många sökande , säger rektor Lars Gavelin.

Av totalt 101 sökande har 29 blivit antagna till utbildningen. Den tre terminer långa utbildningen bedrivs huvudsakligen på distans, men de första veckorna var alla studenter på plats i Vilhelmina. Då hann de också med besök i vindparkerna Ögonfägnaden och Åskälen.

– Vi vill tacka Strömsunds kommun för hjälpen att komma igång med utbildningen här i Vilhelmina, säger  Lars Gavelin.

Tidigare bedrevs utbildningen i just Strömsund och nu har stafettpinnen alltså plockats upp i Västerbotten. Det var få sökande de sista åren i Strömsund, nu var det stora siffror för den nya utbildningen.

 Har TV-serien Högspänning spelat roll?

– Jo, vi har resonerat om det. Och jag tror den spelat roll, även om det inte gäller för alla. Den har gett inblickar i ett spännande yrke, säger Chatarina Vesterlund, utbildningsledare vid Vilhelmina Lärcentrum.

De flesta av studenterna kommer från tätorten eller närliggande kommuner, men några reser så långt bort som från Luleå i norr eller Uppsala i söder. Bland de antagna finns en stor variation i både ålder och tidigare erfarenheter.

– Det här är en utbildning som i princip garanterar anställning efter examen, så det är roligt att se att intresset för utbildningen är så stort i en så bred målgrupp, säger Mona Sehlin, utbildningsledare för YH Vind.

Vid terminsstarten fick eleverna träffa representanter från några av de sexton företag som ingår i utbildningens ledningsgrupp. Företagen, tillsammans med utbildningsanordnare och studentrepresentanter, spelar en central roll i utbildningens utformning och kommer att vara aktivt involverade under hela utbildningstiden.

De nya studenterna på studiebesök i vindpark. Foto: Chatarina Vesterlund

– Det märktes på eleverna att de verkligen uppskattade att få möta företagen och se deras engagemang för utbildningen och gentemot eleverna, säger Chatarina Vesterlund.

 Nästa intag till yrkeshögskolan vid Lärcentrum i Vilhelmina sker hösten 2025.

– Den här utbildningen är viktig för hela regionen, nu när behoven av ytterligare elenergi ökar, säger Lars Gavelin. Ökad lokal kompetens stärker arbetsmarknaden i regionen och underlättar för företag att rekrytera.

/TL

: Vilhelmina Lärcentrums Utbildningar

Vindkraftcentrum på Youtube