Ikea erbjuder förnybar el

Möbeljätten Ikea går in på elmarknaden med ett erbjudande om hushållsel från vind och sol. Via en app ska ett rörligt timpris utbilda svenska hushåll att konsumera el mer hållbart.

– Vårt mål är att bli klimatpositiva senast 2030 genom att minska klimatutsläppen med mer än vad vi själva släpper ut. Genom vårt Strömma el-avtal vill vi nu tillsammans med medarbetare, kunder och partners skapa världens största rörelse för förnybar energi, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige i ett pressmeddelande.

– Elen får inte komma från sol- och vindanläggningar som är mer än fem år gamla. Syftet med detta är att skapa ett tryck för nya investeringar i förnybar elproduktion, säger Erik Martinson, vd på Svea Solar som deltar i samarbetet, till TT.

Svea Solar samarbetar sedan två år med Ikea om försäljning av solceller.

– Vi vill hjälpa kunderna att minska sitt klimatavtryck och minska sin konsumtion, samtidigt som vi driver på nybyggnation, säger Erik Martinson om satsningen på elabonnemang.

Ikea äger sedan tidigare vindkraft, bland annat en park på Glötesvålen i Härjedalen.

Fotot: Erik Martinson, VD Svea Solar, Bojan Stupar, försäljningschef, IKEA Sverige och Jonas Carlehed, hållbarhetschef, IKEA Sverige.

Vindkraftcentrum på Youtube