Investeringsbeslut. Green Investment Group övertar vindkraftsprojekt i Ånge.

Pressmeddelanden från SCA mfl: Green Investment Group (GIG), ett företag specialiserat på investeringar i grön energi, övertar det pågående vindkraftsprojektet i Överturingen i Ånge kommun av SCA och Turinge Energi. Leverantör av turbinerna på 4,2 MW blir Siemens Gamesa.

Vindkraftsprojektet omfattar vindparkerna Storflötten och Länsterhöjden norr om Överturingen. De totalt 56 turbinerna är fördelade över marker som hör till SCA, Sveaskog och privata markägare. Vindparkerna beräknas vara färdigbyggda vid årsskiftet 2019-2020. Projektet drivs av en lokal projektorganisation i Överturingen.

– Vi har utvecklat det här projektet tillsammans med Turinge Energi, säger Mikael Källgren, chef för SCAs affärsområde Förnybar energi. Vi är glada att projektet nu kommer att genomföras av en stark och engagerad grupp partners. Efterfrågan på förnybar energi växer och vi är glada att kunna bidra med mer grön el producerad på SCA-mark, i linje med våra hållbarhetsambitioner.

Green Investment Group är ett företag specialiserat på investeringar i grön energi och har, tillsammans med sitt moderbolag Macquire Group medverkat i över 200 gröna infrastrukturprojekt över hela världen. GIG är bl a engagerad i utvecklingen av och har investerat i Europas största landbaserade vindpark, Markbygden utanför Piteå.

– Vi är mycket nöjda med samarbetet med SCA i detta marknadsledande projekt, där vi har etablerat partnerskap mellan intressenter i hela kedjan från markägarna till elkunden, säger Mark Dooley, global chef för grön energi i Macquarie Capital och Green Investment Group. Vi ser fram mot fortsatt partnerskap och samarbete med SCA i denna nyskapande affärsmodell och hållbarhetsstrategi.

Norsk Hydro har tecknat avtal om att köpa elen från anläggningen.

-Efter att ha samarbetat med GIG även 2017 om vindkraftsprojektet Markbygden, Europas största vindkraftsprojekt, presenterar Hydro ännu ett samarbete med GIG. Att använda förnybar energi i vår aluminiumproduktion är en kärnstrategi för Hydro, och den främsta orsaken till att vår produktions koldioxidavtryck är bland de minsta i den globala aluminiumindustrin. Säger Norsk Hydro’s executive vice president for Energy, Arvid Moss.

Investeringen är på ca 2,7 miljarder kronor

För mer information (på engelska), läs Green Investment Groups pressmeddelande.

Vindkraftcentrum på Youtube