Johanna vill dra nytta av vindkraftverken

Linköpingsbon Johanna Penttinen flyttade med sin familj upp till Ramselebygden i september. Som östgöte är hon van vid att se vindkraft på slätten och tänkte därför inte särskilt mycket på den när de köpte huset. Men hon har märkt att den skapar oro.

När nu nya vindkraftsparker byggs i Ramselebygden, bland andra Jämtkraft och Persson Invests projekt Hocksjön, känner vissa att det blir för trångt mellan parkerna. Andra, som Johanna Penttinen och hennes familj har förståelse för oron, men väljer att se möjligheterna.

– Jag har stor respekt för att människor känner en rädsla när det blir så här mycket vindkraft i ett område. Visst stör en vindkraftpark det estetiska när man tittar ut över nejderna. Men vindkraftverken är våra grannar och då är det bättre att vi försöker dra nytta av dem istället, säger Johanna Penttinen.

Gudomliga vyer
Familjen Penttinen har planerat en flytt norröver i minst tio år. Kraven var ett hus med en bit mark och vacker natur utan grannar i närheten eftersom Johanna vill bedriva turistverksamhet med polarhundar. De är kända för att väsnas när det är dags för mat. Huset i Västvattnet dök upp på Hemnet och sedan gick det fort. Hon och hela familjen har förälskat sig i platsen.

– Det är otroligt vackert när man åker och tittar runt. Det är gudomliga vyer. Våra äldre barn som är 20 och 25 år har hela tiden vägrat flytta med upp. Men nu när de har sett Västvattnet är de positiva till att bosätta sig här själva nån gång. Det hänger lite på jobb, säger Johanna Penttinen.

Förstår rädslan
Det som många är rädda för, som störande ljud och ljus, har hon också förståelse för. Men familjen Penttinen bor bara 1,5 km från närmaste vindkraftverk och de har aldrig blivit störda av ljudet. De blinkande ljusen, som barnen döpt till Norrlandsdisco, fungerar som ledstjärnor när de kör hundspann i mörkret. Inte heller djurlivet verkar bry sig om vindkraftparkerna.

– Hundarna blir inte störda. Och vi har sett älg, lo, björn, järv, bäver, hare, räv och ren som gått och strosat kring verken. För några dagar sedan såg vi tre orrar som satt och spelade i ett träd. Och morkullor flaxar upp runt släden när vi är ute och kör.

Johanna Penttinen driver ett företag som erbjuder turer med hundspann. Hennes kunder är turister som vill uppleva naturen på ett hållbart sätt. Så när hon upptäckte att det fanns en stark skepsis mot vindkraft i bygden, kände hon sig manad fråga sina vänner och bekanta i Östergötland om det skulle vara intressant att åka hundspann i en vindkraftpark.

Vill utveckla mer
– Allas reaktion är samma. De tycker det är vackert här med ett påtagligt lugn. Att åka hundspann i en vindkraftpark tycker dessutom många är spännande. Det här går också att utveckla med vandringsleder, kanotturer, mountainbike, skidåkning, häst och släde eller häst och vagn på sommaren.

Maken John jobbar med snöröjning i vindkraftparkerna och båda är engagerade i frågan om hur man kan dra nytta av vindkraften för att skapa utveckling för hela bygden. Johanna Penttinen tror inte att motstånd kommer att föra något gott med sig.

Bra för klimatet
– Ska vi ha kärnkraft måste vi bryta uran och slutförvara uranet. Så när jag får frågan om vad jag tycker om alla vindkraftverk, brukar jag säga att de står där, de är våra grannar och de är bra för klimatet. Och man ska ju komma överens med sina grannar. Jag har många idéer på hur vi kan utveckla det här ännu mer. Men det får vi ta en annan gång.

Martin Machnow

Vindkraftcentrum på Youtube