Karlstad kan bli en vätgashubb

Karlstad Energi och det danska bolaget Everfuel har ingått ett intentionsavtal. För att undersöka möjligheterna att bygga en vätgasanläggning i anslutning till Hedeverket. 

Karlstad Energi har i två år jobbat med frågan om fjärvärmeintegrerad vätgasproduktion och tar nu nästa steg tillsammans med Everfuel. 

– Everfuel bygger en liknande produktionsanläggning i Danmark och etablerar nu ett omfattande nätverk av tankstationer för vätgas i norra Europa varav en i Karlstad och en i Torsby. Tillsammans kan vi ligga i framkant och skapa en komplett värdekedja för vätgas i regionen med Karlstad som hubb, säger Erik Kornfeld, vd på Karlstads Energi, i ett pressmeddelande.

De ska i första hand undersöka möjligheterna att bygga en 20 MW-anläggning i anslutning till Hedenverket men på sikt vill de att anläggningen ska ha en kapacitet på 120 MW. Fördelen med att ha vätgasproduktionen i anslutning till fjärrvärmeproduktion är att de går att ta tillvara på överskottsvärmen från vätgasproduktionen och använda den i fjärrvärmenätet. De har som mål att ha vätgasanläggningen på plats 2025. 

– Karlstad är en viktig strategisk plats för etablering av en vätgashubb vilket säkerställer att vi har vätgasproduktion i hela Skandinavien. Vi vill bygga vidare på vår erfarenhet att bygga vätgashubbar, och vi ser fram emot att bygga en hubb med en så stark partner som Karlstads Energi, säger Jacob Krogsgaard, vd på Everfuel, i ett pressmeddelande.

LK

Bilden; Jacob Krogsgaard, VD Karlstad Energi

Foto: Karlstad Enenergi CC

 

Vindkraftcentrum på Youtube