Kronans konditori

Tack vare stöd från Garantia och ”vindkraftspengar” har Ejvor Lindberg och Malin Dahlqvist kunnat förverkliga sin dröm att ta över och utveckla klassiska Kronans konditori i Åsele.

Kronans konditori etablerades 1946 mitt i centrala Åsele. Ett klassiskt ”kondis” med eget bageri och tidsenlig 50-talsinredning.
Våren 2019 tog Ejvor Lindberg och Malin Dahlqvist över bageriet och konditoriet.

–    Vi gick in med eget kapital och fick till slut ett banklån, men det var inte tillräckligt. Då fick vi tips om Garantia och tack vare ett lån på 300 000 kronor från Garantia kunde vi satsa på Kronan och förverkliga vår dröm, berättar Malin Dahlqvist.

Duon äger hela fastigheten där konditoriet och bageriet är inrymt.

–    Det är sju lägenheter i huset som vi hyr ut plus ett möblerat uthyrningsrum, berättar Malin.

De har stora utvecklingsplaner för verksamheten i framtiden, men allt har fått stå tillbaka nu på grund av Coronapandemin.

–    Ja, nu har det framförallt handlat om att överleva. Men vi har haft bra stöd från Garantia och kunnat ha amorteringsfritt nu under de värsta månaderna. ”Vindkraftspengarna” har verkligen varit betydelsefulla för oss!

2020 är något av ett förlorat år. Sommarens stora händelse Åsele marknad är till exempel inställd och antalet besökare utifrån har minskat drastiskt.

–    Men vi hoppas på ett underbart 2021, inte minst när vindkraftbyggnationerna på Fäbodberget och Blakliden utanför Fredrika tar fart!

Erik Löfgren
Fotot: Malin Dahlqvist

Vindkraftcentrum på Youtube