Nästa vinter ska en ny vindkraftpark stå klar vid Fullsjön i Ragunda kommun

Det har det senaste åren varit flera demonstrationer mot vindkraft i Ragunda kommun trots det påbörjades arbetet med den nya parken i juli i år, det sker nu skogsavverkning och markarbete. Det är ett franskt vindkraftsbolag vid namn Neoen som äger parken.

Vindkraftsfrågan har skapat debatt i Ragunda kommun, center har tidigare bjudit in till öppet möte för allmänheten i frågan. De visade stort intresse för frågan och krav på återbäring från vindkraften. 

– Vi som parti håller med om återbäringen. Det har tagits mycket naturresurser härifrån utan att vi fått tillbaka det vi borde, sa Mikael Westin kommunalråd (C), till Länstidningen Östersund.

Det var inte alla på mötet som höll med om att frågan om åretbäring var viktig utan de ville inte ha mer vindkraft oavsett. 

Det finns idag tre vindkraftparker vid Fullsjön: Björkvattnet, Björkhöjden och Ögonfägnaden. Den nya vindkraftparken heter Storbrännkullen. Neoen har tillstånd att bygga 12 verk med en höjd på 191 meter med en effekt på 6 MW per verk. Men enligt bolaget ska det bara byggas 10 verk. 

Parken ägdes tidigare av vindkraftsbolaget Storen Vind AB, för drygt ett år sedan sålde de parken till franska Neoen. Hans-Erik Flodin vd på Storen vind berättade för LT att syftet med deras verksamhet är att skapa förutsättningar för att bygga vindkraft och inte att äga och driva dem även att parken inte såldes på grund av motståndet i området. 

LK

 

Vindkraftcentrum på Youtube