NASA-teknik i Gåxsjös nya konferens- och vindkraftsboende

Familjeföretaget Högt, Hett & Säkert i Gåxsjö har tecknat ett leasingavtal på klimatsmarta hus som konferensboende. Husets grundkonstruktion är självbärande korslimmade träblock rakt igenom. Prototyphuset har tidigare stått i Gävle och testats av Högskolan i Gävle.

Färgen som huset målas med är en patenterad innovation som bygger på NASA-teknik. Den isolerar mot kyla på vintern och mot värme på sommaren. Trä i konstruktionen binder koldioxid och i kombination med den isolerande färgen blir huset mycket energieffektivt.

– Vi har länge velat bygga själva på det här sättet. Men det har aldrig gått att hitta ekonomi eller tid för det. Med den här lösningen blir det ett återbruk av huset och ett snyggt sätt för ägaren att få användning för sin byggnad, säger Stefan Karlsson, delägare i familjeföretaget Högt, Hett & Säkert.

Det faktum att huset var byggt i moduler gjorde det lättare att plocka isär och flytta på. Så när Gävle kommun ville ha tillbaka sin mark, var HH&S snabbfotade och erbjöd sig att leasa huset.

Huset består av små lägenheter med sovrum, kök, dusch och toalett. De kan antingen användas som konferensboende eller flerfamiljsboende eftersom dörrarna kan öppnas upp mellan lägenheterna.

– Det är tack vare vindkraften som vi kunnat utöka verksamheten och utveckla den på ett hållbart sätt. Utan den hade vi inte kunnat satsa på det sätt vi gör nu, säger Stefan Karlsson.

Vasa Vinds byggchef Pär Larsson står framför sin klimatsmarta lägenhet i Gåxsjö som han hyr medan den närbelägna vindkraftsparken byggs. Han gillar boendet.

Martin Machnow

Vindkraftcentrum på Youtube