Norsk expansion i österled

– Det blir kul att diskutera lämpliga etableringar med kommuner och markägare, jag är helt övertygad om att det finns många win-win-projekt, säger Richard Wasell på Aneo.

Nu sällar sig norska Aneo till de vindbolag som har kontor i Östersund.

Det är en del av vår strategi att investera stort i förnybar energi i Sverige, säger Richard Wasell, nyanställd i företaget.

I Östersund finns redan vindkraftsbolag som OX2, Statkraft, Vestas, JP Vind som består av Persson Invest och Jämtkraft, Arise, RES, Fortum, Enercon, Vattenfall och WPS som sysslar med drift- och underhåll.

Nu har Aneo kontorsplats på Norra Station i centrala stan. Och här sitter Richard Wasell sedan ett par veckor. Huvudkontoret finns annars i Trondheim och med inträdet på den svenska marknaden finns också ett Stockholmskontor.

Richard Wasell är elektroingenjör och kommer ursprungligen från Linköping och jobbar nu med projekt- och affärsutveckling på Aneo.

Många inflyttade till Östersund påpekar att de flyttat upp till staden. Men det har inte Richard Wasell.

– Jag flyttade ned till Östersund, säger han och förklarar att han tidigare bott i Finnmark och jobbat dryga sex år på Finnmark kraft.

Nu söker han områden att utveckla för vind och solkraft. Och affärer som passar i Aneos strategi att växa i Sverige.

– Vi arbetar just nu med flera olika möjligheter för att nå vårt mål om att bli en betydande aktör på den svenska energimarknaden. Östersund känns som en naturlig utgångspunkt för vår satsning i Sverige, med strategisk placering mitt i landet, närheten till Trondheim och att det redan finns många branschkollegor.

Som berättats tidigare ska bolaget göra investeringar i miljardklassen på förnybart i Sverige. 2022 köpte Aneo två vindparker i Sverige och gick in som delägare i Sunna group, som bygger solparker. Se även: https://vindkraftcentrum.se/norsk-vindkraft-expanderar-i-sverige/

Torbjörn Laxvik

Vindkraftcentrum på Youtube