Ny kostnadsfri* leverantörsdatabas för vindkraftsprojekt. Så fungerar den digitala affärsplattformen.

Vindkraftcentrum har i samarbete med Umeå Universitet tagit fram en digital lösning för att underlätta lokala och regionala affärer i vindkraftprojekt. Den digitala affärsplattformen är fortfarande under utveckling men har redan börjat användas av flera vindkraftprojekt, näringslivskontor och företag.

Affärsplattformen knyter ihop lokala företag som kan leverera varor och tjänster till ett vindkraftprojekt. Som registrerat företag går det alltså att få direkt kontakt med projektören. Samtidigt kan projektören söka efter en lokal eller regional leverantör av en viss tjänst eller vara.

Här kan ni registrera er vindkraft.umigo.se>>
Hjälpsida för registrering, klicka här>>

– Vi har kört lokala leverantörsdatabaser tidigare. Men allt är delningsplattformar idag. AirBnB, Uber och Blocket knyter ett behov i ena änden till en tjänst i den andra. I ett vindkraftprojekt kan det vara oerhört svårt att hitta en lämplig leverantör i exempelvis Sollefteå när beställarens huvudkontor kanske är i Nässjö, säger Christer Andersson på Vindkraftcentrum.


Första steget är att registrera sig och skriva in sina tjänster och erbjudanden. Annars är det svårt att bli upptäckt och matchad till ett behov.

Ersätter databaser
De lokala leverantörsdatabaserna var föregångaren till plattformen. Men de var egentligen bara passiva register som projektören kunde leta i för att hitta olika leverantörer. Möjligheterna att beskriva sina varor och tjänster var begränsade. Och eftersom det egentligen bara handlade om en lista, var den svår att hålla uppdaterad.

– Vi började prata om att skapa en interaktiv delningsplattform där leverantören kunde marknadsföra sig. Många av de små leverantörerna har inte ens en hemsida så det finns behov av ett skyltfönster som dessutom är sökbart, säger Christer Andersson.

Underlättar samarbete


Eftersom alla leverantörer och deras tjänsteebjudanden syns i plattformen blir det lättare att ta kontakt och samarbeta

Än så länge är affärsplattformen webbaserad och anpassad för dator och mobil. En app är på gång. Ett annat mål med affärsplattformen är att olika leverantörer kan tipsa varandra eller bilda kluster för att kunna ta på sig större uppdrag.

– Plattformen är helt transparent, vilket gör att alla leverantörer kan se varandra. Det går att titta på konkurrenterna och vässa sitt erbjudande eller bjuda in till samarbete. Projektörerna vill dessutom hitta lokala leverantörer. Det har visat sig både vara lönsamt och hållbart.

I Åsele har plattformen redan börjat användas av kommunens näringslivskontor ÅNS. Just nu pågår ett arbete med att lyfta över alla företag som fanns registrerade i den gamla databasen till affärsplattformen.

”Registrera er!”
– Men den nya affärsplattformen kan företagen marknadsföra dig väldigt bra istället för bara en text i databasen. Du kan ju ha olika erbjudanden under olika perioder. Under vinterhalvåret kanske det inte bara är boende som ska erbjudas, utan även slädhundar, säger Katrin Normark, affärsutvecklare på Åsele Näringslivsstiftelse.

18 november kommer Katrin Normark att hålla ett företagarmöte för att demonstrera affärsplattformen. Det viktigaste budskapet; registrera er!

Sökbara texter
– Databasen har absolut gett effekt i Vattenfalls vindkraftprojekt Blakliden-Fäbodberget. Men den nya plattformen har så många mer möjligheter. Här gäller det att vässa sina texter och rubriker för att bli sökbar. Den som känner sig osäker får gärna ta kontakt med oss eller ta hjälp av någon som kan det här. Det kommer absolut att vara värt det. Content is King! säger Katrin Normark.

*Kostnadsfritt innebär: Den digitala affärsplattformen drivs inom ramen för ett forskningsprojekt i samarbete mellan Vindkraftcentrum.se och Umeå universitet som också driftar systemet. Efter forskningsprojektetets slut kommer affärsplattformen att drivas vidare om finansiering av framtida drift kan säkerställas genom kommersialisering eller offentlig finansiering. Vid en eventuell kommersiell lösning som innebär deltagaravgifter kommer ingen debitering att ske utan ett aktivt medgivande från den som finns i databasen.

Martin Machnow

Så här går det till

Kostnadsfritt. Registrera dig på vindkraft.umigo.se Det tar bara några minuter

Du får förfrågningar direkt i mobilen och kan vara med och konkurrera om inköpen.

Nu har den traditionella leveransdatabasen övergått till en digital interaktiv affärsplattform. Vindkraftcentrum.se har i samarbete med Umeå Universitet tagit fram denna affärsplattform för att ytterligare utveckla möjligheterna till lokala affärer i samband med en vindkraftsetablering. Tjänsten är kostnadsfri.

Företag, organisationer som vill erbjuda sina produkter och tjänster till projektören och dess huvudentreprenörer kan registrera sig här. Privatpersoner som har boende att erbjuda är också välkomna. I affärsplattformen finns bland annat meddelandefunktioner som innebär att när ett inköp behöver göras skickas ett sms till de som registrerat att de kan leverera efterfrågad vara eller tjänst.

För att registrera dig ska du gå in på https://vindkraft.umigo.se/

Säkerställ att du använder rätt webbläsare
För att plattformen ska fungera som den ska så bör webbläsaren Google Chrome användas. Du kan ladda ner Chrome för dator eller telefon här>>. Plattformen har en språkfunktion, som i Chrome, gör det möjligt att kommunicera på alla språk. Dvs att du kan använda svenska språket som automatiskt översätts till mottagarens språk och vice versa. Du kan även använda andra webbläsare men då får du inte full funktionalitet.

Skapa ett konto
Gå in på vindkraft.umigo.se. Klicka på Registrera konto och fyll i kontouppgifter och klicka på Registrera konto. Ett mail med verifieringslänk skickas till den angivna e-postadressen. Kommer inget mail, kontrollera din Spam-korg. Klicka på länken i mailet för att bekräfta din e-postadress. Du kan därefter logga in på vindkraft.umigo.se.

Verifiering av företagsuppgifter
Efter du bekräftat din e-postadress kommer en administratör att verifiera dina företagsuppgifter och ge dig tillgång till plattformen. Detta kan ta upp till en arbetsdag. Efter registrering får du ett mail för att verifiera din epostadress, glöm inte att titta i skräpposten om det inte kommer något mail. Ditt epostleverantörs spamfilter kan ibland styra verifieringsmailet dit.

Hjälpsida
När du ska registrera dina företagsuppgifter finns en hjälpsida där du steg för steg kan se hur du ska gå till väga vindkraft.umigo.se/help.htm

GDPR
Här kan läsa om Vindkraftcentrums hantering av GDPR>>

Vindkraftcentrum på Youtube