Ny typ av turbin i drift

På Valsneset längst ut vid Trondheimsfjordens mynning snurrar nu en 3MW:s vindturbin av märket Blaaster.
Verket har rests i sommar och testas nu av Ove Pettersen som är teknologichef i företaget.
Allt har gått bra och nu handlar det om att finslipa detaljer, säger han.

Den direktdrivna turbinen är byggd i Verdal och monteringsverkstaden ligger i industriparken ner i hamnen där Aker hållit till och byggt oljeinstallationer tidigare.

Blaaster Wind Technologies AS grundades 2007 för utveckling och försäljning av stora vindturbiner för både land och havsbaserat bruk.
Bakom företaget står bland andra Torolf Pettersen, som var initiativtagare till och ledde utvecklingen av ScanWind, som nu är sålt till GE Wind.

 


                                                                                         Foto: Ole Kristiansson

Prototypen som nu är i drift går under namnet Blaasters DL 101 och de förtjänster som framhålls är att den väger mindre än konkurrenternas och att den samtidigt innebär en enklare konstruktion med betydligt lägre underhållskostnader.

Blaaster har utvecklat ett turbinkoncept som gör det möjligt att bygga vägtransportbara direktdrivna vindturbiner i storlekar upp till 6MW för inlandsbruk, något företaget menar gör Blaasters produkter särskilt väl ägnade för Sverige.

– Nu är det dags att ta nästa stora steg med försäljning och serietillverkning, säger Camilla Jörås Larsen som är administrativ chef i företaget.

 


                                                                                      Foto: Ole Kristiansson 

 

Vindkraftcentrum på Youtube