Nya arbetstillfällen när vindkraften kom till byn

 

Jan Frisk i Hede har varit verksam inom markentreprenad i 42 år och hans företag har haft stor del i ett flertal vindkraftsbyggen de senaste åren.

– Det började 2008 när Wallenstam ringde och frågade om vi var intresserade av bygget i Stentjärnåsen. Det var vi och sen dess har vi haft ett löpande avtal med dem, berättar Jan Frisk.

 

Totalt har entreprenaden haft tretton vindkraftsuppdrag sen 2008 vilket har inneburit heltidssysselsättning för 14 personer. Förutom Wallenstam har de jobbat mycket för Skanska och NCC och uppdragen innebär alla former av markberedning, från vägbyggen till kabeldiken och beredning för fundamenten. Ungefär samtidigt med de stora vindkraftjobben har Jan Frisk även fått stora uppdrag med att renovera vattenkraftsdammar, bland annat Grundsjödammen och Svegsdammen.

 

– Tack vare de här uppdragen har jag behövt investera i nya, större maskiner, vilket i sin tur har inneburit ännu mer jobb, bland annat har jag nu fyra bergtrailers i Citytunneln i Stockholm, säger Jan.

Han är mycket nöjd med samarbetet med bolagen och tycker att de flesta är väldigt måna om att gynna den lokala arbetsmarknaden.

– För Wallenstam var det viktigt att uppdraget gick till någon på orten eftersom lokalkännedomen förenklar väldigt mycket. Det ger ju mycket gratis att vi kan och känner till mycket.

 

Idag har företaget etablerat sig så pass väl i branschen att de tar hem uppdrag trots betydligt billigare konkurrenter. De har ett 20-tal anställda, 24 maskiner och uppdrag över hela landet. Som ett fint intyg på sin arbetsinsats tilldelades Jan Frisk Entreprenad Guldstjärnan 2012, som årets företagare i Härjedalens kommun.

 

Vindkraftcentrum på Youtube