OX2 säljer Hornamossens vindkraftpark till Green Investment Group

OX2 har utvecklat projektet i Habo kommun som omfattar tio verk på 43 MW. Green Investment Group, GIG startar bygget av parken under sommaren, som förväntas vara färdig att tas i drift i slutet av nästa år 2020.

GIG verkar globalt och har riktat in sig på gröna investeringar och att ”stötta tillväxten av grön ekonomi.” Tillsammans med moderbolag Macquire Group har GIG medverkat i över 200 gröna infrastrukturprojekt över hela världen. Den senaste affären i Sverige var övertagandet av vindkraftsprojekten Länsterhöjden och Storflötten norr om Överturingen från SCA och Turinge Energi. GIG har även investerat i Markbygden utanför Piteå, Europas största landbaserade vindpark.

Upplägget för vindkraftsutvecklaren OX2 är att inrikta sig på att utveckla vindkraftsprojekt, söka finansiärer för att möjliggöra byggandet, bygga och förvalta.  Det betyder att bolaget kommer att ansvara för själva byggnationen men även för den tekniska och kommersiella förvaltningen av parken när den är i drift. Idag sköter OX2 förvaltningen av 365 vindkraftverk i Sverige som tillsammans har en årlig beräknad produktion på 4,1 TWh. Det motsvarar cirka en femtedel av den totala vindkraftsproduktionen i Sverige.

Fakta Hornamossen vindkraftpark:
Verk: Siemens Gamesa, SWT-DD-130 4,3 MW
Totalhöjd: 175 meter
Elproduktion: Räcker till elförbrukningen för 24 000 hushåll
Driftklar: slutet av 2020

Foto: OX2 Joakim Lagercrantz

Text: Birdie Dahlberg

Vindkraftcentrum på Youtube