Sametablering av batterifabrik och vindkraft i grannkommun

I Stjørdal som ligger mellan Trondheim och riksgränsen vill kommunen etablera en större batterifabrik. Samtidigt planerar Arise en vindkraftpark där som kan komma att försörja batterifabriken med förnybar el.

Arise  informerar om sina planer att utveckla en ny vindkraftpark i kommunen i ett pressmeddelande. Det handlar om cirka 30 turbiner och en årlig elproduktion om ca 600 GWh. Projektet är i tidig utvecklingsfas, så det är möjligt att vindkraftparken kan bli både mindre och större när den är färdigplanerad.

Tanken är att den ska byggas i området Vennafjellet mellan Elvran och Tømra. Det skulle motsvara en investering i storleksordningen 2 miljarder norska kronor. Vindkraftparken kan alltså tänkas bli en energileverantör till batterifabriken.

–    Vi ser fram emot att ha en konstruktiv dialog med Stjørdal kommun om möjligheten att förverkliga planerna för en vindkraftspark för att gynna tillväxt och långsiktiga ambitioner i kommunen, säger Daniel Johansson som är VD för Arise AB

Förnybar elproduktion är central för att attrahera nya industrisatsningar, såsom batterifabriker, datacenter och vätgasanläggningar. Likaså är förnybar elproduktion helt central för att gradvis kunna minska utsläppen av växthusgaser och motverka klimatförändringarna.

–    Vi ser också att en vindkraftpark kan ge stora lokala fördelar i kraft av fler arbetstillfällen, skatteintäkter till kommunen och uppdrag till det lokala näringslivet, skriver Arise.

Arise AB grundades 2007 och har utvecklat mer än 20 vindkraftsparker i Sverige. Företaget har arbetat aktivt i flera år för att skapa möjligheter att utveckla vindkraft också i Norge och Skottland

Foto:Arise

Vindkraftcentrum på Youtube