Saudarabien satsar på vindkraft

Saudarabien, världens största oljeexportör ger sig in i vindkraftsbranschen genom att bygga Mellanösterns största vindkraftpark på 415 megawatt. Planen är att den ska vara i drift under första kvartalet 2022. Inom en tio års-period är planen att ha installerat 16 GW.

Marknaden för fossila bränslen sjunker globalt i takt med att länderna successivt går över till förnybar energi. Det gör att oljeländerna måste se om sitt hus och utveckla nya affärsmöjligheter. Saudarabien som har stora ekonomiska tillgångar planerar nu att investera i vindkraft oh förnybart. Först ut är vindkraftprojektet i Dumat Al Jandal i Al Jouf-regionen i nordvästra Saudarabien med en kapacitet på 415 MW. I samma region installerades 2017 ett enda vindkraftverk av statliga Saudiaramco.

Planen är att inom en fem-års period installera 7 GW och fram till 2030 ha nått upp till 16 GW.

Bakom projektet ligger ett konsortium bestående av EDF (Electricite de France SA) Renewables and Masdar. (Masdar är en planerad stad i emiratet Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten som började byggas i februari 2008. Det är ett samarbete mellan WWF och Förenade Arabemiratets regering. Målet är att Masdar skall bli en miljövänlig stad fri från koldioxidutsläpp, avfall och bilar.)

Efter ett anbudsförfarande har valet fallit på danska Vestas 99 stycken V150-4,4 MW vindturbiner. Vestas med erfarenhet från 80 länder kommer stå för driften och servicen i tjugo år framåt.

Text: Birdie Dahlberg

Vindkraftcentrum på Youtube