Thomsson lånar ut Gotland

Lars Thomsson är regeringens vindkraftssamordnare och på Nolia Vind i Piteå talade han om acceptansen för vindkraft med exempel från hemön Gotland. – Bygdepeng är bra, markarrende är bättre men bäst är lokalt ägande, sa han bland annat.
Sedan 1 maj i år är han en av regeringens fyra vindkraftssamordnare och har ansvar för att lotsa fram större satsningar inom vindkraften i region mitt som sträcker sig från Mälardalen upp till Jämtlands och Västernorrlands län. – 80 procent av vindkraften på Gotland är ägd av 2000 gotlänningar. De tjänar pengar på den och är ambassadörer för den, säger Lars Thomsson.
 
Under 30 år har snurror byggts på ön och de har blivit allt större och högre. Från början byggdes de i blåslägen längs kusterna, nu är det det inre av ön där färre intressen krockar som gäller. Högre torn fångar blåsten även där.
– Den vindkraft som ändå finns längs kusten påverkar inte turismen negativt, säger han.
Lars Thomsson har varit kommunalråd på Gotland och har haft ansvar för bygglov och planeringen av vindkraftsutbyggnaden.
—                                        Vi lånar ut ön i ett par generationer — i 25 till 50 år – till vindkraften. Sedan kommer snurrorna att byggas till havs, eller så får vi energin genom någon annan teknik.
Idag är vindkraften en gotländsk näringsgren jämte jordbruk och turism. Och den kommer att växa i arbetet för att minska koldioxidutsläppen.
—                                        Det handlar om mycket stora investeringar på ön. Det vore tokigt av oss att inte ta vara på dem och samtidigt göra något mot klimatförändringarna, säger Lars Thomsson.

Vindkraftcentrum på Youtube