Upp till Campen i Görvik

barackbyngorvik 

Snart har Marian Stranne i Görvik investerat 2,5 miljoner kronor i sitt boende för dem som reser vindkraftverken i Stamåsen.
 Nu ska jag bygga på med ett 100 kvadratmeter stort dagrum och ett bagagehus, berättar hon.

Där växthusen stod förr kan Marian Stranne nu husera uppemot 60 personer i barackmoduler. Varje gäst har egen dusch och toalett.
Där tomater och gurka tidigare packades i kartonger finns receptionen. Ny bastu och tvättstuga med rader av tvättmaskiner och torktumlare ligger centralt i den lilla byn.
Utanför denna byggning är en grill uppmurad.
 Här tillbringar gästerna en hel del tid. Många gillar att fiska och här lagas fångsten till, säger Marian Stranne.

mariantvattstuga

Marian Stranne i tvättstugan byggd för vindkraftsverksrallarna.                                  Foto Ole Kristiansson

Från Görvik syns kraftverken väl på bergen på andra sidan sjön. 26 verk byggs i en första etapp och nästa säsong kan det bli 24 till.

Här i barackbyn samsas sju nationaliteter. Förutom svenska hörs även danska, tyska, irländska, polska, ungerska och litauiska.
–  Men det är engelska som gäller som gemensamt språk, säger Marian Stranne som själv även talar tyska och en del polska.
Med henne själv är det sju personer som jobbar i campen, med att laga mat, städa och sköta om stället. Hon säger att det är bra folk hon har som gäster.
  Det är trevliga karlar som är måna om att inte stöta sig med lokalbefolkningen. Inget mycket festande har det varit heller, säger Marian Stranne.
  Ändå har det blivit ganska mycket pantpengar till en studieresa för byns barn. Tomburkarna läggs i säckar som barnen hämtar. Hittills har de pantat för 4000 kronor.

Frukost serveras kl 5.10 och när en halvtimme har gått har vindkraftsrallarna satt i sig fem kilo risgrynsgröt, tre kilo havregrynsgröt, 100 små baguetter med pålägg.
  De äter något enormt, säger Marian Stranne när hon visar matsalen.
  Vi köper så mycket vi kan lokalt. Korv från Görvik, möbler i Hammerdal. Elektriker har vi lejt från Strömsund och snickare här ifrån byn.
En del slantar spiller över till byn genom att Marian Stranne hyr in sig i  bygdegården för att hennes gäster ska kunna spela pingis och styrketräna där.
Pengarna har använts för att fixa till toaletten och andra smärre reparationer.

manitelefon

Vindkraftverksrallare i telefon – barackbyn Görvik              Foto Ole Kristiansson

Förutom fiske blir det en del andra fritidsaktiviteter. Ett antal cyklar är just införskaffade. Ett gäng har varit i Åre och forsränt.
– Nu planerar de en tur till Korallgrottan i Frostviken, säger Marian Stranne.

 

Vindkraftcentrum på Youtube