Vindkraft–ett lyft för speditionsföretag

Speditionsföretaget Mitt Sverige Transport & Logistik AB i Ånge är under hösten i full gång med att serva Åskälens vindkraftpark. Uppgiften är att leverera kranar till lyft av bladen.

I Åskälens vindkraftpark sydväst om Hammerdal som ska vara driftsatt under 2020 reses nu 80 stycken Vestas-verk. Bakom parken står Vasa Vind. Projektet har försenats i tre månader på grund av dåliga vägar. Så arbetet är intensivt för att kunna hålla tidplanen.

–    Just nu har vi har en bil som går nonstop inne i parken och flyttar kranarna, vi kallar det för ”siteflytt”. Efter att arbetet är klart vid ett torn måste kranarna demonteras till nästa torn och monteras upp igen så det är några moment innan allt är på plats. Vi hjälper också till med att transportera naceller och växellådor, säger Kenneth Östman på Mitt Sverige Transport & Logistik AB.

Medvind
Just nu har Mitt Sverige Transport & Logistik AB medvind. Tvåpersonsföretaget, som består av Britt-Marie och Kenneth Östman, omsätter 30 miljoner kronor och har tillräckligt med jobb så de kunde i somras anställa en till transportledare som närmast kommer från Sundfrakt. Företagets omsättning kommer till cirka 65 procent från vindkraftsprojekt i Västernorrland.

Företaget är verksamt även i Överturingen där parkerna Länsterhöjden och Storflöten byggs som för tillfället har Sveriges högsta verk från Siemens Gamesa med en totalhöjd på 220 meter. Företaget samarbetar även med BMS som är ett av världens största kranföretag som arbetar med vindkraftsprojekt. Bara i år ska BMS resa 2200 torn.

Väntar på besked
Lokala och regionala företag i Ånges omnejd väntar på besked från kommunen att de ska öppna upp för vindkraften igen. Tidigare har kommunen gått ut med att vänta till 2020/2021.

–    Den sista oktober är det deadline för att få fortsatt tillstyrkt utav Länsstyrelsen för vindkraftsprojekt som nu ligger på is. Får vi inga tillstånd så faller alla projekt som korthus. Då går det inte att uppta detta igen. Vill man bo kvar på landsbygden måste vi vara med på tåget. Politikerna begriper inte hur många årsarbetstillfällen en vindkraftpark genererar, de borde se till helheten att förutom alla arbetstillfällen inbringar vindkraften även skatteintäkter, säger Kenneth Östman.

De jobb som behövs vid en vindkraftsetablering är bland annat allt från skogsavverkningar, markbyggnationer, betonggjutningar, vägupprustningar, boendenätter, försäljning av livsmedel och restaurangmat, transporter av allt material till parkerna med mera till drift och underhållning när parken är klar.

–    Bara parkerna Storflöten och Länsterhöjden kommer skapa över 20 årsarbetstillfällen, bara genom plogning, underhållsarbete och teknikarbete. I Turingen har livsmedels-butiken fått extraanställa under byggtiden för att klara av att serva alla inblandade med mat.

Text: Birdie Dahlberg

Vindkraftcentrum på Youtube