Vindkraft i Norr lyfter nystartade företaget BRS

Vindkraften fortsätter att generera lokala och regionala jobb. Det nystartade företaget BRS, Blade repair Service inriktar sig precis som det låter på att serva rotorbladen.

I kallt klimat kan en hel del skador uppstå som orsakas av is, åsknedslag och stora temperaturskillnader.

Enligt vd Jonas Lundmark är service och underhåll av vindkraftsverkens rotorblad en helt ny verksamhet i Sverige, med hög utvecklingspotential. Det är en kompetens som normalt flygs in från utlandet. Arbeten som nu kan gå till ett regionalt företag. BRS använder sig av en plattform av märket Tractel, som hissas upp på sidan av tornet och som höghöjdsteknikerna kan arbeta ifrån när de reparerar rotorbladen.

BRS, som består av sex anställda är en avknoppning av WPS (Wind Power Service med 33 anställda) Sveriges största företag när det handlar om att sköta service på själva vindkraftverken.

BRS har valt att etablera sig i Arvidsjaur för att ligger strategiskt nära många parker, förutom Markbygden finns dem i Gällivare, Arjeplog och i Västerbotten.

Jonas Lundmark tippar att de om några år har vuxit till det dubbla med tanke på alla vindkraftverk som uppförs i omgivningen.

Bilderna: Mattias Lundström som jobbar  med bladreparationerna. Foto: Mattias Lundström

Text: Birdie Dahlberg

Vindkraftcentrum på Youtube