Med strålande höstväder och en myllrande folkmassa gick årets höstmarknad i Åre av stapeln.
Under en helg fylls hela Åre med allt från mathantverkare och knallar till elbilsmässor och fårvallning.
Vid stationshuset höll Vindkraftcentrum.se till i ett av de mer storslagna tälten, inte bara en utan två kristallkronor hängde i taket.
Tillsammans med sju andra aktörer har Vindkraftcentrum.se dragit igång ett omställningsarbete och de var nu samlade under parollen
”Klimathotet, en möjlighet för Jämtlands län”.
Syftet är att visa på de förutsättningar som Jämtland har för att kunna genomföra en omställning till ett hållbart samhälle och som kan innebära en rad möjligheter.
Fokus ligger på förnybar energiförsörjning och de gröna näringarna som redan har en väldigt stark ställning i länet.
Bland deltagarna finns både sol och vindkraftföretag och organisationer som LRF, Hushållningssällskapet samt Torsta AB.
En av utställarna är Per Jonsson som har företaget Görviksgrisen och är med i Min Farm, en internetaffär för lokala råvaror som är under uppbyggnad.
Han bjuder på kött och berättar om det biogasprojekt han också är med och driver fram i Hammerdal.
För honom är det ganska enkelt varför han valde att delta under parollen.
– Vi har mycket arealer för vind och vattenkraft samt jord och skogsbruk så det finns goda förutsättningar här för de gröna näringarna, säger han.
En till som är med i projektet Min Farm är Mats Johansson från Fyrås Gård. De levererar både kött och ägg och har också gårdsrestaurang.
Mats berättar att han har en fot med överallt där man jobbar för hållbarhet på olika sätt.
Bakom Mats står Lisa Rönnqvist Kulla. Hon jobbar på O2 Vind-el som bland annat administrerar Sveriges största vindkraftkooperativ med drygt 4500 medlemmar.
Hon uppskattar att de som står i tältet kommer från så olika håll men alla med samma målsättning.
– Det är bra att man får nya impulser och kanske kan hitta nya samarbeten. Framförallt är det bra att få ny kunskap och idéer för hur vi kan jobba för ett hållbart samhälle.
Utanför tältet står Gabriel Duveskog från JP Vind och svarar på frågor från nyfikna besökare. Han berättar engagerat om deras arbete och energiomställning.
– Regeringen har ju beslutat att det ska ske en energiomställning i Sverige utifrån den klimatsituation som är. Där är vindkraften en viktig del. Det är extra roligt att vi är ett lokalt företag som är med hela vägen.
Torbjörn Laxvik är projektledare på Vindkraftcentrum.se och en av initiativtagarna till evenemanget.
– Det gick jättebra! Det här var ett första steg för oss att börja lägga oss i diskussionen kring det omställningsarbete som måste.
Halva grejen var att vi under helgen i Åre lärt känna varandra och snart ses vi för att resonera om vad vi ska göra härnäst.