Vindkraftspremie till kommuner, Mariestad får mest, 20 miljoner kronor.

Enligt en artikel i Energivärlden kommer ett tiotal kommuner att få dela på 70 miljoner kronor i vindkraftspremier för de installationer som togs i drift 2017.

I december 2017 beslutade regeringen om den nya vindkraftspremien till de kommuner som installerat mest vindkraft under året. Ju mer vindkraft, desto mer pengar, är principen. Tanken är att öka kommunernas incitament att satsa på vindkraft.

Totalt har ett 50-tal vindkraftverk installerats under 2017. Mariestad är solklar etta med 14 verk, medan Töreboda och Ljusdal har 8 verk var, vilket betyder att dessa tre kommuner kommer att få en stor del av potten.

–          Det är lite jackpot för de kommunerna. De ringde från Mariestad och var väldigt nöjda när de fick reda på det här, säger Kristina Eriksson vid Energimyndigheten enligt tidningen Energivärlden.

I ett pressmeddelande kommenterar Mariestads samhällsbyggnadschef Thomas Johansson.

–          Vi är glada för premien! Satsningar på vindkraft ligger i linje med vårt hållbarhetsarbete. Området i Lyrestad har sedan 2010 varit ett utpekat område i vår vindbruksplan som lämpligt för vindkraft.

Vindkraftcentrum på Youtube