Vindkraftturbiner tillverkas i närområdet

 

vkvblaastervd

 

I norska Verdal, elva mil från Åre, tillverkas just nu en 3MW:s vindturbin som i sommar ska monteras i testparken på Valsneset i Bjugn kommun i Sör-Tröndelag.
Det handlar om en demonstrationsturbin, säger vd Torolf Pettersen. Vi vill visa vår nya typ av direktdrivet verk som ska vara konkurrenskraftig i både mindre och större serier. Monteringsverkstaden ligger i industriparken ner i hamnen där Aker hållit till och byggt oljeplattformar. Idag bygger Kvaerner delar till sådana på platsen. Här finns teknik och kunnande som kommer till nytta den dag havsbaserad vindkraft kan göras lönsam.

Blaaster Wind Technologies AS grundades 2007 för utveckling och försäljning av stora vindturbiner för både land och havsbaserat bruk. Bakom företagaet står bland andra Torolf Pettersen, som var initiativtagare till och ledde utvecklingen av ScanWind, som nu är sålt till GE Wind. Vår turbin väger minde än konkurrenternas och samtidigt innebär den enklare konstruktionen betydligt lägre underhållskostnader, säger Torolf Pettersen när han visar runt i verkstaden.

Just nu är det tio personer som arbetar med att sätta samman delarna i den prototyp som går under namnet Blaasters DL 100. Om det går som tänkt ska serietillverkningen starta i början av nästa år.
Blaasters har en egen tornlösning som tillåter navhöjder från 90 till 120 meter för 3MW-turbiner. Man har också en lösning för upp till 150 meters höjd avpassad för 6MW-turbiner. De höga höjderna lämpar sig särskilt för vindkraftverks som ska placeras i skogslandet, exempelvis i Jämtland. Vinglängden ska också kunna anpassas efter de vindförhållanden som råder på platsen.

Vindkraftcentrum på Youtube