Webbinarium om buller/ljud från vindkraftsverk

 

 

Oron för buller/ljud från vindkraftverk är en stor fråga för närboende vid nyetablering av vindkraft. En ny vägledning i dessa frågor har utgivits av Naturvårdsverket som också har uppdaterat syntesrapporten Människors intressen där bland annat buller från vindkraft behandlas. I webbinariet kommer Lisa Johansson från Naturvårdsverket och Karl Bolin från KTH att presentera den nya vägledningen, nya forskningsrön samt diskutera hur man kan minimera buller från vindkraft och dess påverkan.

TID
Tisdagen den 8 februari 2022 kl. 14.00 – 15.00

PLATS
Onlineforum, som nås via https://vindkraftskurs.se/webbinarium-om-buller-ljud-fran-vindkraftsverk/

MEDVERKANDE
Lisa Johansson, Naturvårdsverket
Lisa är akustiker och har forskat om ljudutbredning från havsbaserad vindkraft. Efter många år som akustikkonsult inom samhällsbuller arbetar hon sedan 2018 på Naturvårdsverket som teknisk handläggare. På Naturvårdsverket har hon bland annat bistått i framtagandet av den nya vägledningen om buller från vindkraftverk och i ett flertal tillståndsprövningar av vindkraftsparker där Naturvårdsverket deltagit.

Karl Bolin, Kungliga Tekniska Högskolan
Karl är akustikforskare och har framförallt arbetat med ljudutbredning från vindkraftverk och hur vindkraftsbuller upplevs i olika miljöer och hur det maskeras av andra ljud. Förutom att undervisa om vindkraftsbuller har Karl medverkat i två kunskapssammanställningar om vindkraftsbuller som Naturvårdsverket beställt och deltagit i såväl Europeiska som nationella forskningsprojekt om vindkraft.

MER
Det här webbinariet är det första av tre som sänds under 2022. Det kommer filmas under sändning och finns därefter att se på vindkraftskurs.se/webbinarier/.

Webbinarierna ges inom ramen för vindkraftskurs.se som är en webbaserad kurs som främst riktar sig till handläggare inom offentlig sektor, men är öppen för alla som vill lära mer om vindkraft. Kursen är skapad och drivs av Uppsala universitet Campus Gotland och finansieras av Energimyndigheten.

NYHET
En ny version av Vindkraftskurs.se har nyligen lanserats med ny form och uppdaterat innehåll! Nu kan du också få diplom efter genomgången kurs. Välkommen in och upptäck!

FRÅGOR
Liselotte Aldén liselotte.alden@geo.uu.se 
Institutionen för geovetenskaper, Vindkraftenheten, Uppsala universitet Campus Gotland

Vindkraftcentrum på Youtube