Åsele Wärdshus är redo för vindkraftsboende

För drygt tre år sedan tog Bernt Ferb över Åsele Wärdshus med restaurang, hotell och vandrarhemsboende. Våren i år har varit tuff, men verksamheten har ändå hållits flytande mycket tack vare gäster från ”energibranschen”.

Det var våren 2017 som Bent Ferb och hans fru Kusuma Heuer mer eller mindre av en slump fick tips om Åsele Wärdshus och köpte anläggningen. De kom då närmast från Göteborg och dessförinnan hade de arbetat i Asien inom restaurangbranschen under några år.

Åsele Wärdshus har funnits länge men har använts som flyktingförläggning och asylboende under några år fram till vintern 2017.

–    När vi tog över den tomma anläggningen 2017 fick vi inleda med ett omfattande renoveringsarbete. Det var hårt arbete, men nu kan vi erbjuda boenden i 79 rum från hotellstandard till vandrarhemsboende och två restauranger, berättar Bernt Ferb.

Åsele Wärdshus ligger intill Ångermanälvens strand vid infarten till Åsele samhälle. Bernt driver anläggningen tillsammans med sin fru Kusuma Heuer och den gode vännen Alexander Gustafsson.

–    Precis som för alla andra i branschen har våren varit tuff på grund av Corona, men vi har ändå haft en viss beläggning tack vare att energibranschen i form av vattenkraft och vindkraft har många gästarbetare i Åsele som behöver boende.

–    Just nu har vi ett 20-tal rum på långtidsuthyrning och jag skulle tro att ungefär 90 procent av beläggningen är gäster från energibranschen.

Och förhoppningen är att beläggningen på hotelldelen ska få rejäl fart när bygget av vindkraftparkerna i Blakliden och Fäbodberget utanför Fredrika på gränsen mellan Åsele och Lycksele kommuner intensifieras nästa år.

–    Ja, hade det inte varit för vindkraftplanerna hade vi nog inte hoppat på det här tåget och satsat så mycket på hotellrörelsen på Åsele Wärdshus, säger Bernt Ferb.

Vindkraftcentrum på Youtube