Norsk vindkraft expanderar i Sverige

Aneo har investerat i bland annat Grimsås vindpark i Tranemo kommun I Västergötland. Foto: Aneo

Med hänvisning till skattepolitik och oklara spelregler väljer norska vindkraftsbolag att investera i Sverige.

Intresset för förnybar energi minskar i oljelandet.

Sedan 2018 har investeringarna i förnybar energi minskat med 39 procent i Norge. Samtidigt har de ökat med 16 procent i olje- och gassektorn. Det rapporterar NRK.

Långa ansökningstider för vindkraft och ogynnsam skattelagstiftning för förnybart anges som orsaker. Och 2019 satte regeringen tillfälligt stopp för ansökningar om etableringar av landbaserad vindkraft. Detta med hänvisning till lokalt motstånd.

Resultatet är bland annat att norska bolag söker sig över Kölen. Så här säger energibolaget Cloudberry som äger och driver både vatten- och vindkraft:

 ”Att vara aktiv på flera marknader i Norden är ett viktigt mål för Cloudberry. Särskilt med tanke på att den norska skatte- och energipolitiken för närvarande saknar förutsättningar för att stimulera utvecklingen av mer förnybar energi.”

Huvudkontoret ligger i Oslo men kontor finns numer också i Karlstad, Göteborg och Eskilstuna. I Hån i Årjängs kommun har man uppfört fem verk. I praktiken är det en utökning av den park man byggt på norska sidan av riksgränsen.

Tillsammans med norska Hafslund avser bolaget att sätta upp 18 turbiner på Stenkalles grund i Vänern. I Munkhyttan i Bergslagen byggs tre verk med utsikten att det blir ytterligare tre. I Duvkällans vindpark i Eskilstuna kommun är tio verk på gång och i Sundby vindpark ytterligare nio turbiner.

Från bygget av Vindpark Hån i Årjäng invid Riksgränsen.Tre borriggar är i arbete denna dag för sprängningar i det ytterst kuperade landskapet, där vägar bryts och fem turbiner ska resas. Foto: Torbjörn Laxvik

Till havs har man projekt på gång utanför kommunerna Oskarshamn, Borgholm, Söderköping, Valdemarsvik och Ulricehamn.

Aneo har sin rot i Trönderenergi, med kommunalägd vatten- och vindkraft i botten, som gått samman med HitechVisions. Nu siktar Aneo på Sverige och har köpt in sig på marknaden, och har kontor i Stockholm.

 I Tranemo kommun har företaget köpt Grimsås vindpark med tio verk och i Skellefteå äger man nu parken Brännliden med 13 verk.

En dryg miljard kronor har företaget investerat i detta men aviserar att ytterligare 15-20 miljarder kronor finns att Investera  i broderlandet. Aneo deläger också Sunna group med kontor i Åre. En första solpark – Skogsmusen –  byggs nu i Gislaved i Jönköpings län.

Avtal finns också med Sveaskog om att nyttja 180 hektar för solkraft i Dalarna. Installerad effekt beräknas till 130 megawatt som kan leverera 140 miljoner kilowattimmar.

Njordr är ett annat norskt företag som investerar i Sverige. I Övertorneå projekteras flera områden med uppemot 95 turbiner. I Malå i Västerbotten kan det bli 25 verk. Mer söderöver finns projekt i portföljen för parker i Hultsfred, Högsby och i Sandviken med sammanlagt uppemot 53 verk.

Redan tidigare är norska Statkraft en stor spelare inom vatten- och vindkraft I Sverige. I Sollefteå, Strömsund, Ragunda och Bräcke kommuner driver bolaget fyra parker med 186 verk. I Kalmar län har projekt Tribbhult med 22 verk drivits under många år, men där har Västerviks kommun nyligen dragit tillbaka sitt tillstånd.

Fred. Olsen har varit verksamt i Sverige under lång tid. För närvarande äger och driver bolaget parker i Västerbotten, i Vindeln och i Umeå kommuner med sammanlagt 49 verk.

I landet finns redan danska och tyska serviceföretag som bredvid de inhemska sköter drift och underhåll av vindkraftverken. Nu gör norska företag med historia från off-shoreindustrin sitt intåg på svensk marknad.

Sammantaget blir Norge en allt starkare aktör i Sverige – i brist på egen politik, enligt somliga uttolkare. Men i grunden viker investeringarna i stort även här. Knappt några nya tillstånd ges och eventuella värdkommuner ser knappt någon anledning att ge tillstånd i dagsläget.

Annars ses Finland som det självklara landet i Norden att investera i när det handlar om vindkraft och därmed grön vägas. Intressant i sammanhanget är ju att det största bolaget i den finländska expansionen är det svenska OX2.

Torbjörn Laxvik

Vindkraftcentrum på Youtube