Nu är alla kontrakt på plats för vindkraftsprojektet Twin Peaks i Ranasjö och Salsjö.

Siemens Gamesa blir leverantör av 39 SG 5,8-170-turbiner till två anläggningar på totalt 242 MW. Sedan tidigare har det stått klart att Stenger & Ibsen fått kontraktet för de 39 fundamenten med tillhörande vägar, kranplatser och internt kabelnät.

Arise AB har sålt vindkraftprojektet till The Renewables Infrastructure Group Ltd och European Infrastructure Income Fund 4 som kommer att äga 50 % vardera. Arise kommer genom avtal att ansvara för projektledning under byggnationen och förvalta projekten för ägarnas räkning när de är driftsatta. Transaktionen sker genom att aktierna i Krange Vind AB (vilket innehar projekträttigheterna) överlåtits. Arise har förvärvat aktierna i Krange Vind AB från Nordanvind Vindkraft AB under ett befintligt optionsavtal. Arise och Nordanvind Vindkraft AB, vilka påbörjade utveckling av projekten, har framgångsrikt samarbetat de senaste tre åren för att nu realisera vindkraftsplanerna.

– Detta är det andra kontraktet vi har ingått med den svenska utvecklaren Arise för Siemens Gamesa 5.X -plattformen, så det är glädjande att kunna bygga vidare på detta partnerskap. Vi kommer att förse Twin Peaks -projektet med turbiner som erbjuder en av de mest konkurrenskraftiga LCOE (Levelized Cost of Energy) som finns, och kommer att säkerställa prestanda genom servicekontraktet över turbinernas livslängd, säger Clark MacFarlane, VD för Siemens Gamesas nordeuropeiska verksamhet i ett uttalande.

Turbinerna kommer att fördelas med 25 stycken i Ranasjö och 14 stycken i Salsjö, parkerna ligger cirka 15 km från varandra en bit utanför Ramsele. Driftsättning planeras ske under första kvartalet 2024 och kommer att omfattas av ett serviceavtal på 30 år. Turbinerna kommer att ha en nominell kapacitet på 6,2 MW som i detta fall drivs av en 170-meters rotor.

Vägarbetena beräknas starta under hösten 2021.

Vindkraftcentrum på Youtube