Nu byggs världens största elektrolysöranläggning för grön vätgas och världens första vätgasdrivna färja.

I Leuna i Tyskland bygger Linde Gas världens största PEM (Proton Exchange Membrane) elektrolysöranläggning för grön vätgas med en kapacitet om 24 MW. Linde (fd AGA) har idag en hög produktionskapacitet för att leverera flytande vätgas, år 2020 var Lindes globala vätgasförsäljning ca 20 miljarder kronor. Detta enligt företagets hemsida.

Linde har nu valts som leverantör och ska leverera flytande vätgas till världens första vätgasdrivna färja. Det är Norska Norled som inom kort startar den första vätgasdrivna bil- och passagerarfärja, MF Hydra, i Norge. Linde ska även bygga och installera vätgaslagringsanläggningen till färjan. Färjan kommer först att vara batteridriven för att sedan övergå till vätgasdrift senast våren 2022 efter att vätgasanläggningen installerats.   

– Vi är stolta över att tillsammans med Norled vara först i världen att ta nästa steg i utvecklingen av den marina sektorn i övergången till miljöbränslen. Linde har mycket lång erfarenhet av vätgasproduktion och erbjuder toppmodern teknik och lösningar genom hela värdekedjan; från elektrolys, flytande vätgas, lagring, transport, bunkring och fyllning, säger Øystein Aasland, chef för processindustri Linde Gas AS.

– Att utveckla och bygga världens första vätgasdrivna färja är ett banbrytande arbete. Norled är mycket noga med att utvecklingen och konstruktionen sker i kontrollerade former med säker drift som högsta prioritet, inte minst avseende vätgasanläggningen som lagrar vätgas i fartyget och omvandlar det till el genom bränsleceller, förklarar Heidi Wolden, verkställande direktör vid Norled.

Bild: Norled, färjan Hydra

Vindkraftcentrum på Youtube