Nya gröna satsningar i Östersund

– Välkomna till Östersund, säger kommunalrådet Effie Kourlos när Unipers satsning presenterades. Från vänster Unipers Sverigechef Johan Svenningsson, kommunalråden i Östersund, Niklas Daosson och Effie Kourlos,  Jämtkrafts vd Ylva Andersson och landshövding Marita Ljung. Foto: Torbjörn Laxvik

Den gröna omställningen fortsätter i Östersund genom projektet NorthStarH2.

Jämtkraft och Uniper samarbetar för att framställa e-metanol i stor skala.

Fabriken ska byggas intill Jämtkrafts kraftvärmeverk i Lugnvik, inte långt från Arctura där parterna höll presskonferens på tisdagen.

Arctura är jämtkrafts jättetermos där varmvatten lagras för vidare färd ut i fjärrvärmenätet och högst upp i restaurangen presenterades nyheten.

Själva grejen är att producera vätgas med förnybar el och sedan tillföra så kallad biogen koldioxid från värmeverkets rökgaser och producera elektrobränslet e-metanol. Som efterfrågas av sjöfarten.

Sedan flera år har Östersunds kommun och Jämtkraft reserverat ett effektuttag på femhundra megawatt för att kunna ta emot etableringar av elintensiv industri. En del kommer att användas för Ecocenters datahallar och växthusodlingar. Nu tillkommer NorthStarH2

– Effekten kommer att räcka och vi tar höjd för nya bostadsområden och elektrifieringen av fordonsflottan, säger Ylva Andersson som är vd för Jämtkraft.

Principskiss för NorthStarH2. Illustration: Uniper

När produktionen av e-metanolen är i full gång kan anläggningen reducera Sveriges fossila koldioxidutsläpp genom att återanvända 160 000 ton koldioxid från värmeverket, är uträkningen.

I Långsele i Sollefteå kommun har Uniper kommit lite längre och ska där etablera en fabrik för flygbränsle. Också här är förnybar el för tillverkning av vätgas själva grunden. Men vidareförädlingen sker med olika tekniker på orterna.

– Som investering och i effekt är satsningen i Östersund något mindre än den i Sollefteå. I effekt handlar det om 200 megawatt, säger Johan Svenningsson som är Sverigechef i Uniper.

Han vill inte precisera hur många anställningar det handlar om i detta tidiga skede, men nämner ändå storleksordningen 50 – 100 personer.

Som målsättning finns att använda cirkulära lösningar som exempelvis innebär att värmen från industriprocesserna tas tillvara och återvinns.

Torbjörn Laxvik

 

Vindkraftcentrum på Youtube