Träteknikföretaget Modvion beviljades 2020 finansiering på 6,5 miljoner euro för att bygga sitt första kommersiella vindturbintorn i trä. Nu har EU- kommissionen investerat 1,5 miljoner euro i företaget.
Investeringen görs genom EIC-fonden som är en del av EIC Accelerator- stödet. EIC-fonden är ett initiativ från Europeiska kommissionen och är till för att stödja banbrytande innovationsföretag. Finansieringen på totalt 6,5 miljoner euro som Modvion beviljades 2020 består av 2,4 miljoner euro i bidrag och 4,1 miljoner euro i eget kapital.
Modvion är ett Göteborgsbaserat träteknikföretag.
– Det är en kvalitetsstämpel att EU väljer att fortsätta stödja oss, och nu tar steget att bli aktieägare. För att bekämpa klimatkriserna behöver vi mer förnybar energi och hållbara träkonstruktioner, vår teknik möjliggör båda, säger Otto Lundman i ett pressmeddelande, vd för Modvion AB.
Vindkraftstornen som Modvion bygger görs i laminerat trä och de är starkare än stål vid samma vikt. Att bygga vindkraftstorn i trä möjliggör klimatneutral vindkraft, koldioxiden som tas upp av träden när de växer lagras sedan i trätornen. Ett trätorn släpper ut cirka 90 % mindre koldioxid än ett ståltorn.
– Vi är glada att kunna meddela att EIC-fonden bidrar till att Modvions släpper ut nästa generations vindkraftstorn på marknaden. Att ersätta betong och stål, från vilka traditionella vindtorn byggs, med laminerat trä minskar dramatiskt koldioxidavtrycket för vindenergiindustrin, tillade Martin Bruncko i ett pressmeddelande, ledamot av EIC Fund Investment Committee.
Trätornen byggs i moduler vilket gör att de kan transporteras på allmänna vägar och gör där med det lättare att bygga högre torn till en lägre kostnad.
– Vi gör det möjligt för vindkraftsindustrin att bygga klimatneutral vindenergi, sänka totalkostnaderna och underlätta transporter av höga torn. Det känns jättekul att European Innovation Council förstår potentialen i vår teknik och satsar på att bekämpa klimatförändringarna, säger Otto Lundman i ett pressmeddelande.
Foto: Modvion