På besök i Albacken

Albackens Jakt & Fiske camp

 

I byn Albacken har bygget på Mörttjärnberget inneburit ett uppsving för bygden, både på kort sikt och förhoppningsvis även på lång sikt. Sedan i våras har Albacken Jakt och Fiske camp varit uthyrd till ISS för att inhysa kraftverksmontörer från Siemens. Monika Nilsson som bland annat driver Monikas livs har även hon fått hyra ut lägenheter och när kraftverken är i drift nästa år så kommer bygden att börja ta emot en bygdepeng.

                           Monika Nilsson

Denna majdag ligger ett lätt regn i luften och det är en slående vacker bygd som möter mig. Den slingrar sig kuperat kring sjön Alan och strax intill vattnet ligger Monikas livs inhyst i den röda kommunbyggnaden. Här driver Monika Nilsson butiken sedan förra sommaren. I tillägg till den har hon även en städfirma, loppis, pensionat och kajakuthyrning.

Inne i den lilla butiken finns en caféhörna, på bordet ligger en tjock pärm från SSVAB med all information om vindkraftparken. Även om Monika inte har märkt av någon anstormning av kunder än så är hon mycket positiv till utvecklingen.

– Allt som gynnar bygden är ju bra, tycker hon.

Hon har en del kontakt med platschefen, Mikael Melin, som bruka höra av sig när det behövs catering till exempel.

– Micke tänker verkligen på att han ska gynna oss här i byn och det känns verkligen jättebra, berättar Monika.

 

Li Olsson

 

På andra sidan sjön ligger Albackens Jakt och Fiske camp. Ägaren Sigvard Karlsson hyr sedan februari ut till ISS som sköter campen på uppdrag av Siemens. Innan Siemens kom till byn var det tre stycken som skötte campingen, idag är de tio varav de flesta från närområdet.

Li Olsson bor i Albacken och har jobbat här sedan i februari. Hon är teamledare och jobbar med allt utom att laga mat. Hon berättar att det är drygt 60 montörer som bor här. För att kunna ta emot alla har de fått bygga en baracklösning. Utöver montörerna har de även vanliga turister som hyr stugorna samt konferensgäster. Den stora beläggningen har inneburit en del förändringar i byn.

– Nu kan vi ha restaurangen öppen för lunch och middag varje dag vilket är väldigt uppskattat hos byborna, berättar hon.

Li trivs med sitt jobb och tycker det är fantastiskt att kunna ha sitt arbete i byn. Hon tycker också att det är roligt med den internationella stämningen som det blir med montörer från hela världen.

– Det är ju många olika språk men alla pratar bra engelska så det är inga problem. Det är bra grabbar som är här, det är ett väldigt roligt jobb.

Förutom de arbetsmöjligheter som uppstår så kommer bygden även att motta en bygdepeng när parken är i drift. Det är kommunen som har förhandlat fram de 0,2 procenten. Kent Jonsson berättar att byaföreningen har tillsatt en grupp för att förbereda hanteringen av bygdepengen.

– Just nu håller vi på att skriva stadgar för en beslutsgrupp. Sedan ska det fungera så att alla i bygden kan lämna in förslag som sedan beslutsgruppen ska gå igenom och besluta om, förklarar han.

Pengarna kommer att gå in i Albacksbygdens vindkraftsfond och det finns redan många tankar kring vad de skulle kunna gå till.

– Pengarna ska gagna utvecklingen för bygden, så det faller tillbaka på dem i bygden att vara kreativa nu, avslutar Kent.

Vindkraftcentrum på Youtube