Teknikerbristen leder till nya lösningar

På grund av teknikerbrist rekryterar Siemens Gamesa lokala förmågor och utbildar dem i egen regi till vindskraftstekniker.  Nu byggs i Ånge ett servicecenter som ska fungera som en central för de blivande teknikerna, som ska serva flera vindkraftparker i området runt Överturingen som väntas stå klara nästa år.

Bristen på vindkraftstekniker är tydlig. Branschen räknar på att cirka 170 tekniker behövs årligen en tid framåt. Kraven på förkunskaper till vindkraftteknikerutbildningen har ökat vilket gjort att antalet behöriga sökanden minskat till de få utbildningsplatser som finns kvar i landet. En väg att gå är att få vindkrafttekniker med lokal anknytning. 
Siemens Gamesa har –för att täcka sitt behov av 6-8 tekniker när parkerna står klara–arbetat för att få tag på lokala förmågor. 

Utbildas i Danmark
–Vi riktade in oss på lite äldre med arbetslivserfarenhet och det har gått bra. Vi hade också krav på relevant kompetens. Nu utbildas de blivande teknikerna hos Siemens nere i Danmark. Därefter ska de arbetsträna på sajter här i Sverige i det område som de ska verka i, säger Mattias Ahlstedt på Siemens Gamesa.
  
Två av de berörda parkerna, Länsterhöjden och Storflötten norr om Överturingen har tillsammans 57 turbiner från Siemens Gamesa p 4,2 MW. Parkerna beräknas stå klara 2019-2020.  SCA och Turinge Energi sålde det pågående vindkraftsprojektet till Green Investment Group, GIG ett företag specialiserat på investeringar i grön energi. Tillsammans med moderbolag Macquire Group har GIG medverkat i över 200 gröna infrastrukturprojekt över hela världen, däribland Markbygden utanför Piteå, Europas största landbaserade vindpark.

Text:Birdie Dahlberg. Foto:Siemens

Vindkraftcentrum på Youtube