Tio nya teknikerutbildningar – en i Vilhelmina

– Jag valde att sadla om och utbilda mig till vindkrafttekniker eftersom det är ett riktigt framtidsyrke, ett bristyrke med goda möjligheter till jobb, säger Camilla Tjernström.

En rad nya och gamla YH-utbildningar till bristyrket vindkrafttekniker har fått klartecken från YH-myndigheten. Hösten 2024 startar inte mindre än tio YH-utbildningar till vindkrafttekniker runtom i landet. En av de nya utbildningarna startas i Vilhelmina, som framöver kan bidra till att förse Västerbottens expansiva vindkraftsindustri med nyutbildade tekniker.

Vilhelmina Lärcentrum är en av de aktörer som hösten 2024 har blivit beviljad av YH-myndigheten att starta en ny yrkeshögskoleutbildning för vindkraftstekniker med plats för 35 studerande. Utbildningen har tagits fram i samarbete med 14 regionala och nationella vindkraftsföretag som också finns i ledningsgruppen.

I Västerbottens inland kommer det inom några år troligen att byggas stora vindkraftsparker och efterfrågan på vindkraftstekniker är hög. Utbildningen i Vilhelmina fyller ett behov av att ha en utbildningsort i norra Sverige och bidrar dessutom till att stärka norra Sveriges position som utbildningscentrum för vindkrafttekniker.

– När vi fick beskedet att vindkraftteknikerutbildningen i Strömsund ska läggas ner bestämde vi oss för att starta upp en egen utbildning. Det känns viktigt att det finns en vindkraftteknikerutbildning även i vår del av landet, många företag värdesätter möjligheten att rekrytera vindkrafttekniker som bor och verkar i Västerbotten, säger Lars Gavelin, arbetsmarknads-och vuxenutbildningschef i Vilhelmina kommun.

Camilla fick jobb direkt efter utbildningen

En av de som valt att utbilda sig till vindkrafttekniker i Strömsund är Camilla Tjernström. Hon tog examen hösten 2023 och fick kort därefter jobb på Stavro vindpark utanför Åsele i Västerbotten, som drivs av Siemens Gemesa. Camilla var en av två kvinnor som gick utbildningen samtidigt. I utbildningen ingick arbetsplatsförlagd utbildning i form av ett flertal LIA-perioder. En av dessa LIA-perioder genomförde Camilla Tjernström på Siemens Gemesa, som erbjöd henne jobb direkt efter slutförd utbildning.

Rekommenderar fler att skola om sig

– Jag hade tidigare arbetat i vården och i industrin. Jag valde att sadla om och utbilda mig till vindkrafttekniker eftersom det är ett riktigt framtidsyrke, ett bristyrke med goda möjligheter till jobb. Vindkrafttekniker är ett annorlunda jobb som verkligen lockade mig. Dessutom ville jag bevisa att det här är ett yrke som passar lika bra för kvinnor som för män. Jag är nöjd med utbildningen och kan definitivt rekommendera fler att skola om sig till vindkrafttekniker, säger Camilla Tjernström.

Annika Wihlborg

Aktuella YH-utbildningar med fokus på vindkraftteknik:

  • Elnätsspecialist inom vindkraftteknik, Trollhättan/distans, nästa utbildningsstart augusti 2024
  • Energitekniker, specialisering vindkraft, Varberg, nästa utbildningsstart januari 2025
  • Internationell vindkraftstekniker, Piteå, nästa utbildningsstart september 2024
  • Internationell vindkraftstekniker, Skara, Åseda, nästa utbildningsstart september 2024
  • Internationell vindkraftstekniker, Sundsvall, nästa utbildningsstart september 2024
  • Vindkraftstekniker, Umeå/distans, utbildningsstart september 2024
  • Vindkraftstekniker, Vilhelmina/distans, utbildningsstart september 2024
  • Vindkraftstekniker, Nynäshamn/distans, utbildningsstart augusti 2024
  • Vindkraftstekniker, Nässjö, utbildningsstart augusti 2024
  • Vindkraftstekniker, on & offshore, Gävle, Malmö, Norrtälje, Visby, utbildningsstart augusti 2024

Vindkraftcentrum på Youtube