I Åsele och Strömsund finns två hotell som just nu klarar ekonomin, tack vare vindkrafts-etableringarna. Åsele Wärdshus som för bara några år sedan var stängt och till salu, går bättre än på länge.
– Vi hade det tufft under förra året, men efter att pandemin mattades av under sommaren tog vi igen hela tappet och kommer antagligen redovisa en rekordvinst för 2020. Det hade aldrig varit möjligt utan vindkraftprojekten i området, säger hotellets vd Bernt Ferb.
Bernt Ferb har sina rötter i Göteborg och köpte värdshuset 2018 eftersom han fått höra av sin mamma, som nyligen köpt ett hus i Lycksele, att Åsele Wärdshus stod tomt. Ägaren talade om att det skulle byggas vindkraft i kommunen. I kontakten med kommunens näringslivskontor stod det klart att behovet av ett hotell skulle bli stort. Det avgjorde saken.
Från minus till plus
– Ett tag i början var jag däremot orolig. Hotellet hade en del renoveringsbehov och det blev större kostnader än jag hade förväntat mig. Det blev alldeles för lite hotellgäster i början. Men sommaren 2020 lossnade det. Så första året gjorde vi ett stort minusresultat, men under 2020 så tog vi igen hela förlusten från start. Det brukar ta betydligt längre tid än så, säger Bernt Ferb.
Det är väl känt att det blir många människor inblandade i byggskedet av ett vindkraftprojekt. Projektörer, entreprenörer och underentreprenörer avlöser varandra på site och många är tillresta från andra kommuner, regioner eller länder. Så frågan är hur det går att driva ett hotell när vindkraftbygget står klart. Enligt Hotell Nordica i Strömsund, går det alldeles utmärkt.
Renoveringspaus i Strömsund
– Det är en lite lugnare period nu på grund av pandemin, men vi får hit gäster från både Raftsjöhöjden, Stamåsen och Havsnäs. Eftersom Havsnäs är en gammal park, är det mycket renoveringsarbeten där. Förra året hade vi bra skjuts hela tiden fram till december. Så därför passar vi på att renovera nu, säger hotellets vd Mattias Liljefjäll.
Även gamla Grand Hotell i Strömsund har fått sin beskärda del av vindkraftsparkerna. Hotellet som byggdes 1909 har renoverats upp lite och kan erbjuda lite enklare rum när Hotell Nordica har fullt.
– Ja, vi samarbetar och får ibland hänvisa dit när vi har mycket. Men frukost får de äta här, säger Mattias Liljefjäll.
Från sommaren 2019 kan Hotell Nordica även erbjuda laddstolpar för elbil, efter att Jämtkraft hjälpte till med installationen och även ansökan om laddstöd från Länsstyrelsen. Sommartid är det många turister som väljer att bo på hotellet medan elbilen laddas.
”Satsningen var rätt”
Både Hotell Nordica och Åsele Wärdshus har känt av pandemin. Men hotellen är ändå lyckligt lottade, tack vare vindkraften. Bernt Ferb som arbetat länge i branschen både som kock och konsult, märker att läget bland branschkollegorna är desperat.
– De gråter bokstavligt talat. De gör allt de kan för att rädda sina verksamheter. Men de får stänga och vissa hotell och restauranger kommer inte att överleva. Vindkraften var hela anledningen till att jag köpte hotellet och nu märker jag att satsningen var rätt. Men utan vår duktiga personal och deras hårda arbete skulle vi inte heller ha gäster som återkommer, säger Bernt Ferb.
Martin Machnow